Ердоган, или терористът вика: „Дръжте терориста!“

Ердоган, или терористът вика: „Дръжте терориста!“

26 юли 2017  |   7 коментара

Специален коментар на Владимир Митов* за рубриката „Турция разбулена

За пореден път Република Турция показва пред световната общност, че демокрация в югоизточната ни съседка няма. 17 журналиста от вестник „Джумхуриет“ (Република) са арестувани през октомври месец, а причината, заради която са задържани, е, че съдействат на терористична организация. Първоначално човек смята, че става въпрос за Ислямска държава, но това не е така. Правителството в Турция е обявило за терористична организация привържениците на доскорошния приятел на Ердоган Гюлен. Оня ден в Анкара имаше мирен протест на журналисти, които твърдят, че колегите им от вестник „Джумхуриет“ са арестувани заради статии, писани срещу режима на Ердоган.

Със своите действия президентът на Турция доказва, че на практика демокрация в държавата му е понятие с фиктивно значение. В миналата рубрика на „Турция разбулена“ споменахме за шестима джихадисти, които са заловени преди да се взривят на митинг на народнорепубликанската партия в Истанбул. Те в случая били членове на „Ислямска държава“. Реджеп Тайип Ердоган има желанието да се превърне в ловец на ислямски терористи. Ако някой не е удобен за него, той го обявява за терорист, бива арестуван, уволняван, разпитван - така, че повече да не посмее да каже истината за режима в Турция. Най-често за терористи са обявявани учители, преподаватели в университети, интелектуалци и журналисти, които показват истинското лице на Ердоган.

„Новият султан“ в Турция премина границите на държавата си и започна ловът на терористи и в България. Той е дал 79 имена на потенциални членове на „Ислямска държава“, които пребивават в България. След разследване на ДАНС беше изпратено официално писмо, в което се твърди, че няма данни за реална опасност и информация за принадлежност на заподозрените лица, че са членове на ИДИЛ. Поради секретността на разследването може само да се гадае какви са тези хора. Много вероятно е да са турски граждани, които пребивават в страната ни и са противници на режима в Турция.

Дали всъщност президента на Турция не цели екстрадиция на въпросните лица и съдебен процес по бързата процедура на територията на югоизточната ни съседка? Факт е обаче, че за пореден път Реджеп Тайип Ердоган се намесва пряко във вътрешните работи на страната ни. Поведението му има за цел да покаже на света, че той е световният ловец на терористи. На практика ситуацията е съвсем друга. Терористът казва: „Дръжте терориста!“

*Авторът е председател на ВМРО – София, историк, специалист по история на българските земи по време на османо-турското робство, член на Македонския научен институт

Коментари

 • Приятел на България

  октомври 01, 2017 в 8:16

  Относно румъоноезичните и мюсюлманските цигани в България:
  Влашките цигани (рудари се наричат, в Сърбия, Унгария и т.н. се наричат баеши) не са румънци. В Румъния никой не ги възприема като румънци. Те изглеждат като обикновени цигани но не говорят цигански. Те са толкова лошо третирани като и другите видове цигани (цигано-, унгарско- или турскоезични). Те са толкова румънци колкото ирландците са англичани, дори по-малко, защото ирландците приличат на англичани като физически изглед.
  През втората световна война част от тях са били депортирани от "братята" им румънците в Приднестровието, заедно с част от други цигани. Това пише в том 9 от скорошния трактат по "история", издаден под егидата на Румънската Академия (вижте по-долу връзката):
  През последните десетилетия обаче има голям интерес към рударите в България, не само към тези от Южна Добруджа защото са твърде многобройни и имат висока раждаемост. Сега румънците се правят на братя на тези цигани защото са демографска бомба за България. Румънците искат те да продължат да говорят румънски за да България да бъде принудена да предложи сделка в бъдеще: доброволно да отстъпи Южна Добруджа на Румъния където влашките цигани от цялата й територия да се преместят. Доброволното отстъпване на Южна Добруджа не е противно на Крайовския договор. Там не пише нищо и за случая когато населението на Южна Добруджа би искало независимост от България, в резултат промяната на мнозинството й (ако влашките цигани + турците + мюсюлманските цигани станат мнозинство например).
  А какво да направи Румъния с Южна Добруджа пълна с цигани? Ще чака подходящ момент когато ще може или да ги депортира някъде или да ги убие.
  Тези рудари, които са христяни са в процес на доброволна асимилация, поради престижа на българите, обаче румънците се опитват да се противопоставят на това (вижте по-долу).
  В същото време официална Румъния продължава да има териториални претенции към България. Същият трактат по "история" е издаден под егидата на Румънската Академия, както може да се види в снимката. Румънската Академия е държавна институция, финансирана от румънската държава. Значи всичко писаното в този трактат е официална позиция на Румъния, включително че Южна Добруджа е румънска земя. Също така учебниците по "история" са одобрени от Министерството на образованието на Румъния. Някои от тях са и издадени от държавно издателство. В държавните факултети по "история" също така се преподава че Южна Добруджа е румънска земя.
  Това важи и за Турция. Освен това Ердоган неведнъж е заявил че части от България са турски земи.
  https://www.universenciclopedic.ro/istoria-romanilor-vol-i
  http://rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24910-2017-05-31-09-42-52.html

 • Приятел на България

  октомври 02, 2017 в 8:51

  Може да се каже че България също има официални териториални претенции към Румъния и Турция, ако се имат предвид учебниците по история, академичните трудове и т.н. Разликата е че България има твърде малобройни малцинства и в двете страни а като военна мощ, население и т.н. е много под нивото на тези държави, така че няма никаква опасност за Румъния и Турция от страна на България.
  Евентуалното изгонване на тамошните българи дори би било добро за България, предвид циганизацията.
  Щом териториалните претенции на Румъния и Турция са официални, не е това достатъчно основание турците, циганите мюсюлмани с турско етническо самосъзнание, власите които се определят за румънци и влашките цигани да бъдат изгонени от България в Турция и, съответно, Румъния?
  Турците са извършили арменския геноцид с "оправданието" че арменците не били лоялни граждани на Османската Империя и ще воюват заедно с руснаците за независимост или присъединяване към Русия. Да, това се е случило отдавна, когато нямаше ООН и други организации които да ги защитят. Обаче България е на път да бъде превзета от тези етнически групи с твърде висока раждаемост и не става дума за геноцид а само за изгонване към съответните им страни. Това се е случило и през втората световна война с немците от Цехословакия, Полша и Югославия и с италианците от Югославия когато нямаше демгорафска опасност за тези държави, само поради нелоялостта им към държавите в които живееха. Турците, мюсюлманските цигани очевидно са по-лоялни към сродните им страни отколкото към България. Що се отнася до власите, те наистина са с българско самосъзнание но има и такива които са се чувстват румънци и обвиняват България че не спазва правата им. Освен това и Румъния през последно време неведнъж е обвинила България за същото и искала да бъде признато "румънското малцинство", при условие че в България няма национални малцинства (както и в Гърция и Франция). Що се отнася до влашките цигани те наистина се чувстват много близки до румънците (тези които не са се вече доброволно българизирали). Например в книгата Циганите в България (на Е. Марушиакова и В. Попов), издадена през 1992 г. пише че те казват: "ние сме нещо като румънци, почти румънци сме". Когато румънци ги питат вероятно казват "ние сме румънци, като вас". Във Варненска област обаче те са си създали "рударски етнос". Отскоро официална Румъния настоява и за предаването на румънски език за тези цигани в българските училища и за признаването им като "румънско малцинство" но антибългарска пропаганда сред тях се прави от румънците вече от десетилетия. Самото (постоянно) искане за признаване на национални малцинства, румънско или рударско от страна на Румъния или от страна на самите рудари е доказателство за неприятелство и териториални претенции, и съответно за нелоялността към българската държава, при условие че в България няма такъв статус.

 • Приятел на България

  октомври 02, 2017 в 8:53

  продължение:
  На тези хора България е обяснила многократно че има и други държави без национални малцинства, така че настояването в тази посока е враждебен/нелоялен жест. Етническите общности в България имат всички права, без да има нужда от признаване на национални малцинства.
  Значи Румъния проявява интерес рударите да не "губят" румънски език, въпреки че първоначалният език на тези хора беше цигански, те са езиково румънизирани цигани. Няма защо Румъния да се намеси, само ако има териториални претенции които могат да се реализират (тоест втората кражба на Южна Добруджа) само ако рударите продължават да говорят румънски. Това че някои от тях са с рударско етническо самосъзнание, а други с румънско няма значение за Румъния. Важно е те да не бъдат българизирани, чрез пропаганда може да се получи и де-рударизация, тоест румънизация (не само на езика а и на етническото самосъзнание).
  Ако официална Румъния ги обича толкова защо да не ги си взмеме? Може и да им даде земя където да имат автономия или, защо не, независимост.
  Изгонването на тези етнически групи обаче е крайна мярка и вероятно няма да бъде взета от България, вижте обаче какво се случва в Мянмар с мюсюлмансите рохингя. Това изгонване се случа кървавно, ако Бангладеш се съгласуваше да си вземе мюсюлманите Мянмар нямаше да бъде критикуван. Мюсюлманите рохингя са дошли от Бангладеш отдавна, точно както власите и влашките цигани, турците и турските цигани в България. Но и ако ставаше дума за изконно население, нелоялността и териториалните претенции са достатъчни да бъдат изгонени. Арменците и гърците в Турция бяха изконно население.
  Така че трябва да се търси друго решение: защо българите в Молдова да не получат териториално-етническа автономия, след като има гагаузки прецедент? Тараклия да се провъзгласи за независима в твърде вероятния случай на бъдещо обединение на Молдова с Румъния. После да се направи размяна на населението с Румъния: тараклийските българи да се върнат в България а влашките цигани да се преместят в Тараклия.

 • Приятел на България

  октомври 07, 2017 в 8:18

  Ако Молдова не дава териториално-етническа автономия на българите и/или ако отнема тази на гагаузите България да наложи вето към влизането й в ЕС.

 • Приятел на България

  ноември 06, 2017 в 12:54

  Във връзка с искането на господин Каракачанов за наказателна отговорност на Лютви Местан. Той не е лоялен гражданин на България, не само поради това че иска незаконни неконституционни неща да се осъществят а и защото ръководи нелегална партия. Той почернява България пред потенциалните анти-български румънски съюзници въпреки че Турция и Румъния са съ-членки на НАТО с България, а Румъния е и съ-членка на Бг. в Европейски Съюз.
  Лютви Местан е същият който е дал интервю на националната, тоест държавна/официална информационна агенция на Румъния, Аджерпрес в който почернява България за това че дискриминирала несъществуващите [национални или етнически] малцинства. Той знае много добре че в България няма такова нещо (както и в Гърция, Франция) защото признаване на национални малцинства означава даване на колективни права, което е в противоречие с международното право. Например в БЮРМ/Македония където се признават такива малцинства има албански, сръбски и т.н. политически партии които колективно представляват етническите албанци, сърби и т.н. Няма една сръбска политическа партия за всеки един етнически сърбин в БЮРМ, значи става дума за колективни права. Вижда се опитът на Румъния чрез своята държавна (!) информационна агенция за почерняване на България а също, което е много по-важно, за съюзиране с Турция срещу България за евентуална бъдеща съвместна кражба от български територии (Южна Добруджа за Румъния, югоизточна България за Турция). Освен това даването под международен съд на Бг. от страна на Рум. за крадене на българска черноморска територия има като цел Рум. да стане пряк черноморски съсед на Турция, което би означавало обикаляне на Бг. от бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция. Тези спорни 17 кв. км. от черноморски териториални води принадлежат на Бг. Бг. да даде други 17 кв. км. на Румъния които не са по водната бг-турска граница, ако наистина би се доказало че те би трябвало да принадлежат на Рум. В знак на приятелство и добросъседство тя би трябвало да приема размяна на равни по площ територии. Но няма нужда Бг. да отстъпи територии защото Румъния вече е спечелила 9700 кв. км. от Украйна с "аргумента" че Змийският Остров няма природни източници от вода и следователно не би трябвало да служи за определяне черноморска граница между двете страни. Това не нулен "аргумент" понеже Сингапур също няма природно водни източници и все пак има териториални води. По същата "логика" би трябвало Сингапур да бъде лишена от тях и те да бъдат дадени на съседи на тази страна.

  https://www.agerpres.ro/externe/2013/05/06/corespondenta-in-bulgaria-exista-o-discriminare-ascunsa-fata-de-minoritati-sustine-liderul-partidului-etnicilor-turci-11-35-16

 • Приятаел на България

  ноември 07, 2017 в 4:24

  Великите западни държави-членки на НАТО и ЕС би трябвало да защитят Бг. от териториалните претенции на Турция и Румъния като се има предвид че последните нарушават правилата на тези организации за поведение към съ-членките си. Плюс окупацията на част от Кипър и т.н.
  Знае се какво са направили турците на арменците през 1915 за това че не били лоялни граждани на Османската Империя. Турците нямаха никакви доказателства за това, може би само за 100-200 видни ръководители на арменците, а не за 1,5 милион арменци. Какво да направи Бг. сега с/на Лютви Местан и други нелоялни бг. граждани от турски произход?
  Турция нарушава правилата на НАТО и като много добре сътрудничи с Русия която неотдавна бе обявена за враг на тази организация. Другите страни членки на НАТО правят военни обучения за евентуална агресия от страна на Русия докато Турция е нейната съюзничка.
  Бг. и Гърция не могат ли да затворят границите си с Турция за всички возила карани (само) от турски граждани? Това би означавало пълна изолация на Турция от Европа. Турция постоянно нарушава гръцкото въздушено пространство с военни самолети (!), продължава да окупира част от Кипър и т.н. Турските власти са обсъдили и затваряне на границата с иракския Кюрдистан като наказателна мярка срещу усилията на кюрдите да станат независими.
  Турция неотдавна е заявила и че повече не признава Лозанския договор с Гърция.

 • Приятел на България

  ноември 09, 2017 в 1:12

  Българското председателство на Съвета на ЕС да бъде използван и за признаване на арменския, българския, гръцкия геноцид от страна на всички страни членки на ЕС и в полза на кюрдите (не само признаване като национално малцинство но и образуване на автономна кюрдска област) и другите непризнати но съществуващи национални малцинства в Турция.
  Една от приоритетие е сигурността и стабилността на Европа a Турция нарушава сигурността на Европа, особено на България, Гърция и Кипър.
  Да не забравяме че на кюрдите им е обещано независима държава от великите западни сили още от 1920 г.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Early_Kurdish_nationalism
  Western powers (particularly the United Kingdom) promised the Kurds they would act as guarantors for Kurdish freedom, a promise they subsequently broke. Some of the autonomist Kurdish groups received British support leading up to the Treaty of Sèvres (1920), which prepared for local autonomy for the Kurdish regions and envisaged later independence. Opposition from Kemal Atatürk, leader of the new nation-state of Turkey, and changes in British policy, prevented such a result. Following the Treaty of Lausanne (1923) the Kurdish territory was partitioned between Turkey, the French mandate of Syria, the British mandate of Iraq, and Persia.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kurdish_nationalism
  The Treaty of Sèvres signed in 1920 "suggested" an independent Kurdish and Armenian state but after the establishment of the Turkish Republic by a Turk ethnonationalist government which balked at the treaty, the 1923 Treaty of Lausanne was signed which made no mention of the Kurds

  https://fakti.bg/world/254816-turcia-ospori-lozanskia-dogovor
  След като Турция повече не признава Лозанския договор кюрдите би трябвало да станат независими. Не може Турция частично да не признае този договор, само когато става дума за морска граница с Гърция.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *