ЕП призова за първи път Албания да признае българското малцинство

ЕП призова за първи път Албания да признае българското малцинство

03 февруари 2017  |   1 коментар

Комисията по външни работи на ЕП за първи път в доклад за напредъка на Албания призовава държавата да признае българското малцинство, ако иска да бъде приета за член на ЕС. Заслугата е на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. Това е исторически успех.

През годините ВМРО работи за защита на правата на българските исторически общности зад граница и битката продължава, сподели Джамбазки по повод решението на колегите си.

В официалния текст на приетите поправки се казва, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания чрез цялостното прилагане на съответното законодателство. ЕП препоръчва правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика.

Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия да бъдат признати за официално малцинство.

В Албания официално са признати три национални малцинства (гръцко, „македонско“ и сърбо-черногорско), както и две етно-лингвистични - ромско и влашко/арумънско. Българската етническа група не е призната. Това неблагоприятно за България положение създава съществени предимства пред Македония, която от години провежда целенасочена политика за утвърждаване на тезата за „македонския характер“ на населението от български произход в Албания, обясняват българските евродепутати.

Докладът предстои да бъде гласуван по време на пленарната сесия на ЕП през февруари в Страсбург.

В началото на мандата си Джамбазки заяви пред Комисията по външна политика, че страните от Западните Балкани трябва да част от ЕС, защото и културно, и исторически принадлежат към Европа, но при категоричното условие за спазване на правата на малцинствата в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Коментари

 • Възрoжденеца

  февруари 04, 2017 в 3:48

  За съжеление умиращата българска държава не е „запланувана“ само отвътре на днешните предели на съвремена България, а тази пагубна политика се води планирано, настоятелно и целенасочено за изкореняването на българската народност от всички наши съседи, където има компакно българско население останало по неволя след несправедливите „мирни договори“, като: Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Косово, Турция и Албания.
  Неодавна при едно мое пътуване до Албания, запознах се с едно местно българско семейство от град Корча. Поканиха ме у тях на гости. между другото казаха ми че на скоро са имали сватба на по малката и сестра на домакинята и ми показха няколко хубави снимки от сватбата. Запитах как се казват младиженците, сестраи се казва Кристина а пак младоженеца се казва Едмунд, просто не доумях и ги попитах повторно за името , те ми отговориха че се казва Едмунд, аз ги попитах да не е албанец, те ми отговориха че е местно тукашно наше момче, ами защо тогава се казва Едмунд а няма нашенско име. Накрая ми обясниха подробно че имената на новородените бебета се избират задължително по нарочно отпечатани държавни книжки с имена на който нарочно не фигурират български традициони имена, и по този начин ето и прикрития геноцид над нашето изконно население зивеещо в близката чужбина.
  Питам се аз къде са нашите правозащитни организаци, кеде е „родното“ българско правителтвото, къде е Г-н Вангелов и цялатаму бюрократична машина, "грижещтa" се българите в чужбина!

  Драги управници, има какво да научите от вашите унгарски колеги и по специално как се бранят и се защитават правата на нашите сънародници в близката нами чужбина!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *