Евродепутатът Андрей Слабаков обсъди с браншовици проблемите с модернизацията на асансьорите в България

Евродепутатът Андрей Слабаков обсъди с браншовици проблемите с модернизацията на асансьорите в България

31 юли 2019  |   0 коментара

Евродепутатът Андрей Слабаков, член на групата на Европейските консерватори и реформисти, проведе работна среща по покана на председателя на Асоциацията на производителите на асансьори Евгени Касабов, който представи проблемите в бранша във връзка с европейския стандарт за оценка на риска при злополуки „EN 81-80“.

На разговора присъства и членът на Управителния съвет на националния браншови съюз „Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори“ Никола Дзанков. Той представи въпроса за модернизацията във връзка с 72 критерия, на които трябва да отговарят асансьорите, и подчерта, че е наложително Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор над асансьорите, разработена от браншовиците, да бъде разгледана възможно най-бързо от Министерството на икономиката.  

Евгени Касабов запозна Андрей Слабаков и с резултатите от работната среща-семинар с представители на „Европейската федерация на малките и средни производители на асансьори“ (EFESME), която се проведе на 8 юли 2019 в София. Основната цел на форума е била „запознаване с технологията на внедряване на европейската нормативна база в националното законодателство“ и „използване на европейския опит в привеждане на техническото състояние на асансьорите в България, в съответствие с Европейските изисквания“.

По предложение на Андрей Слабаков спешно ще бъде проучен опитът на бившите социалистически държави – основно Полша, Чехия, Словакия и Унгария – за модернизация на съществуващите асансьори и ще се потърси възможност за съвместни действия, заедно с „EFESME“, за финансова подкрепа по европейски програма на българските потребители със силен акцент стимулиране на родните производители.

Слабаков заяви, че е крайно време да се вземат конкретни мерки за прекратяване на зачестилите напоследък инциденти с неправилно поддържани асансьори.

снимка: Евгени Касабов, Андрей Слабаков и Никола Дзанков

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *