Евродепутатът Ангел Джамбазки внесе сигнал за силния звук от джамията „Баня баши“

Евродепутатът Ангел Джамбазки внесе сигнал за силния звук от джамията „Баня баши“

13 юни 2018  |   0 коментара

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки сезира министъра на околната среда и водите Нено Димов и директора на Регионална здравна инспекция – София, Данчо Пенчев за шума от високоговорителите на софийската джамия „Баня баши“. СРЗИ и МОСВ са институциите, които са отговорни за замерване на нивото на шум.

Сигналът му идва след множество оплаквания от граждани за силния звук. Припомняме, че неколкократно за проблема алармира и столичният общински съветник от ВМРО Димитър Антов.

Джамбазки настоява МОСВ и РЗИ – София да вземат решителни мерки за справяне с проблема, нарушаващ спокойствието на гражданите на столицата. Той призовава не само да бъде упражнен контрол върху шума от високоговорителите,  а и да бъдат наложени ефективни санкции (според закона). Заместник-председателят на ВМРО смята, че с тези законни действия ще бъде наказано безотговорното и нагло поведение на Главното мюфтийство, а спокойствието на столичани ще бъде възстановено.

Текст на сигнала >>>

ДО

МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И

ВОДИТЕ

НЕНО ДИМОВ

ДО

ДИРЕКТОРА РЗИ - СОФИЯ

Д-Р ДАНЧО ПЕНЧЕВ

С И Г Н А Л

от Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент

Уважаеми, г-н министър,

Уважаеми, г-н директор,

На 08.06.2018 година шумът, идващ от високоговорителите на джамията Баня баши по време на обедната молитва, е нетърпим. За това на телефоните на моите сътрудници, а също така на телефоните, намиращи се в централата на ВМРО, са получени множество сигнали и оплаквания от граждани за шума.

Това, за съжаление, не се случва за пръв път. Само през миналата година общинският съветник от групата на „Патриоти за София“ – Димитър Антов нееднократно е сезирал министерството и РЗИ – София.

При един от тези сигнали дори са проведени замервания на стойностите на шума от служители на РЗИ, но тази мярка е неефективна и няма достатъчен ефект. Както сами служителите на инспекцията заявяват, при постъпване на сигнал при тях веднага се уведомява Главното мюфтийство и така то знае за предстоящите проверки и силата на шума, идващ от  високоговорителите, бива намалена. Нещо, което решава проблема, но за кратко.

 В наредба №1 за обществен ред на територията на Столична община, глава втора ясно е регламентирано използването на озвучителни системи и други електронни устройства (включително за религиозни цели) и кога те нарушават обществения ред и спокойствието на гражданите.

Надявам се, че Министерството на околната среда и водите и РЗИ – София ще вземат решителни мерки за справяне с проблема, нарушаващ спокойствието на гражданите на столицата не само като упражняват контрол върху шума от високоговорителите, а и да бъдат наложени ефективни санкции (според закона), като по този начин безотговорното и нагло поведение на Главното мюфтийство ще бъде наказано, а спокойствието на хората ще бъде възстановено.

С уважение: Ангел Джамбазки

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *