Евродепутатът Ангел Джамбазки: Бившият кмет на Ботевград трябва да си получи заслуженото

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Бившият кмет на Ботевград трябва да си получи заслуженото

27 юли 2017  |   0 коментара

Общински съветници, политици и общественици от Ботевград поканиха за дискусия депутата от Европейския парламент Ангел Джамбазки. Представители на БСП, ГЕРБ, Гражданско движение за ботевградски обществен прогрес (ГДБОП), ВМРО, НФСБ и Атака споделиха пред госта си притесненията от бездействието на официалните български институции по повод разследванията и проверките на редица закононарушения, злоупотреби, лично и семейно облагодетелстване от страна на бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев.

През миналия август бивши и настоящи общински съветници от града алармираха премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за липсата на адекватни реакции по повод множеството сигнали срещу екскмета Георгиев. Бездействието от страна на София бе повод през декември 2016 г. да бъде потърсена намесата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер и на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни. Алармирането на първите трима политици на ЕС в Брюксел бе съгласувано на среща в София с председателя на представителството на Европейската комисия Огнян Златев.

Бившето управление на Ботевград олицетворява порочния българския политически модел в годините на прехода, сподели Ангел Джамбазки. Преминавайки като цветарка пред различни политически партии, включително и ГЕРБ, този човек построи своя собствен комунизъм, каза евродепутатът.

Ангел Джамбазки пое категоричен ангажимент пред своите ботевградски домакини да използва правомощията си на български евродепутат и да окаже натиск към европейските и българските институции за обективна оценка на стореното и нестореното от страна на Георгиев по време на трите му кметски мандата в Ботевград. В близките дни Джамбазки, заедно с други свои колеги евродепутати, ще внесе официален сигнал до Европейската служба за борба с измами ОЛАФ заради множеството злоупотреби с европейски средства от страна на бившия кмет, довели до налагане на финансови корекции към община Ботевград за близо 9 милиона лева.

Новото ръководство на Ботевград задължително трябва да отправи регресен иск заради огромните финансови пробойни в сметките на общината и заради милионите финансови корекции след доказване на личната отговорност и вина на това лице, сподели още Джамбазки

Българският евродепутат ще потърси и официална информация от страна на европейските институции за извършените проверки след отвореното писмо на бивши и настоящи общински съветници от Ботевград. Джамбазки ще отправи питане и до главния прокурор, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите за резултата от множеството проверки срещу екскмета Георгиев, включително и за реална проверка на доходите му и начина на образуване на неговото имуществено състояние.

Евродепутатът Ангел Джамбазки изрази и своите притеснения от политическото заиграване на местната структура на ГЕРБ с бившия кмет на Ботевград, довело до подмяна на вота на хората в общината. Тази негласна и задкулисна коалиция работи срещу интересите на избирателите в общината, сподели още той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *