Д-р Султанка Петрова: Трябва да има контрол върху фармацевтичната дейност

Д-р Султанка Петрова: Трябва да има контрол върху фармацевтичната дейност

21 март 2017  |   0 коментара

Паралелният износ на лекарства да бъде премахнат. В Полша глобата за паралелен нерегламентиран износ на лекарства е един милион евро

Кандидатът за народен представител от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА И ВМРО“ в 24 МИР София д-р Султанка Петрова беше домакин на среща с председателя на Българския фармацевтичен съюз д-р Илко Гетов.

За мен е изключително важно хората от малките населени места да имат достъп до лекарства. Бих искала да бъде направена карта на аптеките и да бъдат осигурени лекарства на хората и в най-отдалечените кътчета на България и да има и денонощни аптеки. Това за мен е голям проблем дори в големи градове, каза д-р Петрова в началото на срещата с проф. Гетов.

В 21 областни града в страната няма денонощни аптеки, уточни проф. Гетов.

Според д-р Султанка Петрова важно е фармацевтите да бъдат мотивирани да правят аптеки в малките населени места. Това трябва да е приоритет, за да могат за хората да се снабдяват с необходимите им лекарства. Трябва да се направят промени в законодателството, категорична е д-р Петрова.

Ние ще предложим общините в малките градове и села да подпомагат фармацевтите. Понякога хората не могат да си купят и един аспирин от аптеките, трябва да пътуват километри и това всъщност нарушава правата им, допълни тя.

Трябва да има Закон за фармацевтичните дейности и фармацевтите, предложи проф. Илия Гетов. Този закон да разпише и обедини нещата, за които говори д-р Петрова – национална аптечна карта, демографски и географски критерии, спиране на вертикалната и хоризонтална интеграция извън позволеното от закона. Премахване на термина търговия на дребно, възстановяване на нещата така, както бяха написани в първия закона от 1995 г. Аптечна и фармацевтична дейност да бъдат част от системата на здравеопазване, а не част от търговската дейност на някакви субекти, посочи той.

Примерно в едно село, ако има 10, 20 или 50 възрастни хора, които са неподвижни, на легло, най-добрият вариант е касата, аптеката, социалните служби, общината да направят такава схема, че лекарствата да достигат до тези хора без те да се разкарват. За сметка на общината или социалните дейности лекарствата да се транспортират до хората.Това е така наречената домашна фармацевтична услуга, или домашен фармацевтичен патронаж или мобилен фармацевт. Депутатите, заедно с юристите ще го формулират по най-правилния начин,защото няма как една аптека да функционира нон стоп в едно село с 50 възрастни, болни и бедни хора, допълни председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Д-р Султанка Петрова и проф. Илия Гетов обсъдиха и още един проблем –това, че Агенцията по лекарствата е под атаката на различни политически сили. И двамата изказаха становище, че системата на лекарствата е достатъчно хармонизирана и такива влияния не трябва да се допускат в една правова държава. От една страна е чисто фармацевтичната дейност, а от друга - контролът върху тази дейност.

Проф. Гетов разказа за примера на Полша, в която има държавен фармацевтичен инспектор, който е спрял паралелния износ на лекарства и сега Полша не страда от този износ, така както страдат Румъния и България. В Полша глобата за нерегламентиран паралелен износ на лекарства е един милион евро. Без значение дали е една опаковка или 200 000 опаковки.

Очевидно някой у нас има полза и интерес да съществува този паралелен износ на лекарства, защото, когато предложихме да отпадне през 2015 г. се каза, че не сега е моментът и че са нужни цялостни промени в закона. А Конституционният съд отмени само един член, който обезсмисля всички останали. Човек трябва да се учи от грешките, защото, когато една грешка се повтори се превръща в рецидив, каза д-р Султанка Петрова.

Тя също изрази становище, че е крайно време да бъде обсъдено позиционирането на Европейската агенция по лекарствата в България и че това трябва да бъде национален приоритет. Тя смята да напише писмо до президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова по този въпрос. Ние като държава имаме национално желание да сме домакини на Европейската агенция по лекарствата и това ще докаже на Европа, че развитието на фармацията е национален приоритет. И колкото и да е трудна битката, тя не е невъзможна, категорична е д-р Султанка Петрова.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *