Д-р Султанка Петрова: Тече обществено обсъждане на проект за увеличение на заплащането за нощния труд

14 май 2020  |   0 коментара

В предаването „В мрежата“ на Телевизия „България 24“ заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова разкри подробности от начина, по който ще се подпомагат безработните в кризата с коронавируса, как работи мярката „60 на 40“ и как ще бъде увеличено заплащането на нощния труд.

Качен е за обществено обсъждане проект за увеличение на заплащането за нощния труд, посочи Петрова. Допълни, че има сектори в икономиката, които изискват непрекъснат процес на работа. Трудовото законодателство, изхождайки от принципа на допустимост на работа съчетава мерки за нейното неблагоприятно влияние върху служителя, както и изрични разпоредби, свързани със забраната му при определени обстоятелства, каза тя.

В Кодекса на труда е предвидено задължение на работодателя да заплаща с увеличение всеки час положен нощен труд, но не по-малко от размера, предвиден в постановление на Министерски съвет, обясни тя. Също така се регламентира всеки отработен нощен час между 22.00 и 6.00 часа на работниците да се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер на 25 стотинки.

Размерът на минималното почасово възнаграждение за нощен труд не е променян от 2007 г., когато минималната работна заплата беше 180 лв., посочи д-р Петрова и допълни, че от тогава размерът на МРЗ е нараснал над три пъти.

Вижте повече във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *