Д-р Султанка Петрова: Създаден е Национален регистър на социалните предприятия

Д-р Султанка Петрова: Създаден е Национален регистър на социалните предприятия

03 декември 2019  |   0 коментара

Напълно автоматичният национален регистър на социалните предприятия е готов от една седмица, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя откри Втория регионален форум за социално предприемачество, който започва днес и ще продължи до 5 декември в „Изложбена зала-ЦУМ“ - София. Форумът е организиран от МТСП и от Националния съюз на трудово-производителните кооперации, съобщават от „Новини.БГ“.

Готова е и поднормативната база на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Регистърът е изцяло автоматизиран, ще могат да се подават документи по електронен път, онлайн ще се проверяват и съответните документи, които са необходими, няма да има субективен човешки фактор при преценката, каза заместник-министърът.

В момента около 4500 предприятия са се самоопределили като социални, но след вписването в регистъра ще стане ясно реално колко е бройката на предприятия с такава дейност. Така ще може да се прецени кои да бъдат подпомагани. В следващата година ще бъде отворена програма по ОПРЧР, чрез която ще се финансират такива предприятия, каза Султанка Петрова.

В момента социалните предприятия в България произвеждат около 0,75 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. До 2021 г. е заложено като цел, че този дял трябва да достигне 2 процента от БВП, уточни заместник-министър Петрова.

Ще се разработи и екоплатформа за социалната и солидарната икономика, която ще се състои от няколко модула - модул, който ще позволява дистанционно обучение за социални предприемачи, борса за продукти, произведени от социалните предприятия, и модул, в който ще се споделят добри практики на социалните предприятия както на национално, така и на европейско ниво. Така ще се подпомогнат социалните предприемачи да развиват дейности в тази посока, важно е те да имат и кауза, посочи заместник-министърът.

Заместник-министрите Султанка Петрова, Зорница Русинова и Лазар Лазаров връчиха годишните национални награди за социална иновация, в подкрепа на социалната икономика.

Д-р Султанка Петрова отличи победителите в категория „Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги“. Първото място е за сдружение „Няма невъзможни неща“, а второто е за „Работоспособни.бг“ ЕООД.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *