Д-р Султанка Петрова: Около 20 млн. лв. ще бъдат насочени към възрастните хора чрез общините

25 март 2020  |   0 коментара

Ще да бъде отворена и програма „Социално-здравна грижа“, в която ще бъдат включени и медицински специалисти, стана ясно от думите на заместник-министъра

Министерството на труда и социалната политика изпълнява своите задължения и ние работим за подпомагане на уязвимите групи и цялото българско общество. На гърба на министерството падна един тежък товар, защото социалната политика е изключително важна за доброто преминаване през тези трудни времена.

Това каза в специално интервю за Телевизия „България 24“ заместник социалният министър от квотата на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Аз се занимавам по-специално с корпоративната социална отговорност и солидарността между поколенията. За корпоративната социална отговорност не се говори много, тази политика не се разбира. Това е нов термин, но той има дълбоки корени. Те са още от преди Освобождението на България. И тук бих искала да спомена за едно велико име - на Васил Априлов, който развива своята търговска дейност извън пределите на България, но дава много финансови средства, за да подпомогне просвещението в българското общество, разказа Петрова.

Тя напомни, че миналата година през август правителството прие и Стратегия за социална отговорност, която се изпълнява чрез двугодишни планове с перспектива до 2023 г. Днес в ситуацията с пандемията това е изключително важно. Тази стратегия се проектира върху плановите политики на всяка една фирма. Всяко едно предприятие трябва да инвестира в социални дейности. Има много фирми, които строят градини, детски площадки и училища, подпомагат възрастни хора, големите вериги правят кампании за уязвимите групи, разкри тя.

Д-р Петрова даде примери на такива предприятия. По думите ѝ в бъдеще хората ще избират да работят във фирми, които предлагат към заплатата допълнителни социални пакети - транспорт, почивки, застраховки и т.н.

Ние трябва да се чувстваме като част от едно цяло, като едно семейство, трябва да сме солидарни и да уважаваме нашите майки и бащи, нашите баби и дядовци и да се грижим за тяхното здраве, а точно сега те имат нужда от тях. Около 20 милиона лева сега ще бъдат насочени към възрастните хора чрез общините и доброволци ще носят храна на възрастните. Предстои да бъде отворена и програма „Социално-здравна грижа“, в която ще бъдат включени и медицински специалисти, така че възрастните хора да бъдат обгрижени по най-добрия начин, каза заместник-министърът на труда и социалната политика.

Според д-р Петрова солидарността е част от българските ценности.

Кой с каквото може, трябва да бъде полезен. Точно в тези трудни времена ние ще докажем, че българският народ е много силен, допълни тя.

На въпроса на водещата Светослава Рудолф дали се мисли в социалното министерство за хората, които сега ще станат безработни, д-р Петрова отговори:

Разбира се. Вече се подготвя постановлението на МС, в което е залегнало, че всички фирми, които са пострадали от тази пандемия, ще бъдат подпомогнати от държавата. Има списък на фирмите от различните сфери. Подпомагането на предприятията ще бъде около 60%.

На въпроса ако кризата продължи, дали няма да се получи огромен натиск върху НОИ и НЗОК и дали правителството обмисля краен вариант д-р Султанка Петрова каза, че държавата ще се справи:

Държавата има достатъчно финансов ресурс. Последните случаи на зараза са малко и ако се спазват стриктно мерките, няма да се стигне до апокалиптичен вариант.

Цялото интервю проследете във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *