Д-р Султанка Петрова: Националната стратегия за възрастните хора ще се осъществява на 2-годишни планове

Д-р Султанка Петрова: Националната стратегия за възрастните хора ще се осъществява на 2-годишни планове

20 септември 2019  |   0 коментара

Какво предвижда Националната стратегия за възрастните хора? Темата коментира заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в ефира на ТВ Европа.

Живеем в нов свят и много динамично време. Изключително важно е да се споменат демографските промени в България. В последните години наблюдаваме тенденция за намаляване и застаряване на населението, анализира Петрова.

Тя посочи, че правителството полага усилия за постигане на баланс и добра основа, на чиято база да развиваме активния живот на възрастните хора. В тази връзка дирекция „Жизнено равнище, демографска политика и социални инвестиции“ на МТСП изработи Национална стратегия за активен живот на възрастните хора, която беше приета преди няколко месеца от Министерски съвет.

Султанка Петрова изброи акцентите в документа: добър и активен живот на възрастните хора, сигурност, солидарност между поколенията.

Ценностите на стратегията са насочени към достъп до социално-здравни грижи, до включването на възрастните хора в активния живот, учене през целия живот. В стратегията са поставени четири много важни приоритета. Това са насърчаване на активния живот в сферата на труда; на активния живот в сферата на обществения живот; насърчаване за самостоятелен живот и осигуряването на благоприятна среда за възрастните хора. Всичко ще се осъществи с 2-годишни планове. Вече има междуведомствена работна група, в която са включени всички заинтересовани страни, за да може тази стратегия да работи и да има ефект от нея, каза заместник-министър Султанка Петрова.

Тя подчерта, че чрез стратегията за първи път се въвежда индекс за активен живот на възрастните хора, какъвто в Европа съществува още от 2012 г.  Индексът има 22 индикатора, групирани в 4  групи, като по този начин ще може да се осъществява мониторинг и контрол как се изпълняват заложените цели.

Заместник-министърът коментира и предложения законопроект от народни представители от ВМРО, като посочи като добра практика да бъдат подпомагани от държавата до линията на бедност възрастните хора – пенсионери, които са работили, внасяли данъци и осигуровки в хазната.

Според нея необходимост от закон за възрастните хора има, защото с оглед демографските прогнози, ние няма да ставаме по-млада нация.

Цялото интервю проследете във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *