Д-р Султанка Петрова: Национала цел да стане моделът семейство с 2 или 3 деца

Д-р Султанка Петрова: Национала цел да стане моделът семейство с 2 или 3 деца

09 май 2017  |   0 коментара

Демографската политика трябва да бъде приоритет на новото правителство. Приветствам акцента, който вече е поставен, може би с избора на вицепремиер по икономически и демографски политики, която ще се ръководи от г-н Валери Симеонов. Според мен правителството трябва да работи за демографско възраждане на България.

Това каза председателят на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова в авторската си рубрика „Очи в очи с д-р Петрова“ в предаването на БНР „Законът и Темида“.

През последните месеци бяха направени прогнози от БАН, европейски и неправителствени организации, които са много притеснителни. Населението на България през 2030 г. ще спадне до 6 милиона. През 2040 г. 46 % от населението ще са пенсионери. 2050 г. 3.5 милиона роми, турци 1.2 милиона, българи 800 хиляди, т.е. ставаме малцинство в собствената си държава, алармира Петрова.

Според нея са нужни незабавни мерки - за да може демографската катастрофа да не се превърне в разпад на държавата. Трябва да се предприемат мерки за намаляване на смъртността и заболеваемостта в България и за насърчаване на раждаемостта.

Д-р Султанка Петрова смята, че именно държавата трябва да насочи усилията си към подпомагане на българското семейство и развитие на семейна политика.

На пазара на труда имаме нужда от професионално подготвени кадри. В момента от частния сектор са обявили 40 000 свободни работни места. Когато квалификациите и доходите бъдат обвързани, можем да очакваме подобрение в демографската ситуация. Акцентът трябва да бъде поставен към социалното икономическо развитие на страната, като се осигурят здравословни и безопасни условия на труд, спокоен и справедлив живот, равенство пред закона, социална и национална сигурност. Държавата трябва да се превърне в активен регулатор на процесите, а не в наблюдател. Нужно е обвързване на демографската политика с регионалната и създаване на условия на местно икономическо развитие, чрез разкриване на работни места и по този начин ограничаване на вътрешната миграция. Национала цел да стане моделът семейство с 2 или 3 деца, образовани и работещи родители. Нужни са държавни гаранции за осигуряване на работно място поне на единия родител и подкрепа на младото семейство за отглеждане и възпитание на децата, коментира д-р Султанка Петрова.

Демографската  политика трябва да бъде поощряваща, като гарантира балансирано и хармонично семейство, което от своя страна е основа за устойчиво демографско развитие на страната, категорична е тя.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *