Д-р Султанка Петрова настоява за политики за равнопоставеност при заплащането на мъжете и жените

Д-р Султанка Петрова настоява за политики за равнопоставеност при заплащането на мъжете и жените

28 ноември 2018  |   0 коментара

По данни на „Евростат“ работещите жени в България печелят средно с 14,4% по-малко от мъжете, докато за Европейския съюз тази разлика е на 16,2%.

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова обсъди възможностите за преодоляване на разликата в заплащането между мъжете и жените по време на конференция, организирана от Конфедерация на независимите синдикати в България и фондация „Фридрих Еберт“. Форумът е посветен на Деня на равното заплащане.

Петрова запозна присъстващите с Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете 2016-2020 г. и годишните планове за изпълнението ѝ.

Наложителни са настойчиви политики, които да подобрят баланса между половете в икономическите сектори и професии и да насърчат участието на жените във високоплатените сектори и в процесите на вземане на решения, с цел увеличаване на доходите им. Това не само би довело до избягване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но също така намалява опасността от бедност след пенсиониране, подчерта заместник-министър Петрова.

Навлизането на гъвкави схеми на работа, регламентирането на надомния труд и дистанционната работа са още една стъпка напред в посока съвместяване на семейния и професионалния живот. Като един от подходите за намаляване на разликата в заплащането и доходите, както и за прозрачността при формирането на възнагражденията, се налага утвърждаването на ролята и значението на колективните трудови договори, добави д-р Петрова.

На пазара на труда у нас равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност. Причините за това са комплексни. Стереотипите въз основа на пол могат да отредят на жените и мъжете предварително определени роли, като по този начин ограничават свободата им да избират своя професионален път. Друга причина е дисбалансът между професионалния и личния живот. Необходимо е да работим за преодоляване на стереотипите при избор на образование и професия, заяви пред журналисти след конференцията заместник социалният министър.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *