Д-р Султанка Петрова: Концепцията за интеграция на циганите е жизненонеобходима

Д-р Султанка Петрова: Концепцията за интеграция на циганите е жизненонеобходима

05 август 2019  |   0 коментара

В интервю за в. „24 часа“ заместник социалният министър д-р Султанка Петрова коментира и Концепцията за промени в политиката за интеграция за циганския етнос у нас.

Тази концепция е не просто жизненонеобходима за България, тя е закъсняла. Не може в развита европейска държава да има малцинство, което е повече от 10% от общото население на страната и от него над 90% да е с по-ниско от средното образование. Така тези хора остават изцяло изолирани от обществените процеси, казва д-р Петрова.

Нашето желание е да спрем социалното изключване и сме готови да работим за постигане на общо съгласие и извършване на общи действия в тази посока. Всъщност тази концепция застана фронтално срещу най-тежката форма на социално изключване. Нека си признаем – през последните две години се направи много от МОН, МВР, МТСП за включване на ромите в образователния процес, но има мерки, които са неефективни, а други не работят, казва още тя.

При условие, че демографската прогноза е циганите да бъдат над 1 млн. души и около 20% от населението на България през 2050 г., ние жизнено се нуждаем от такава концепция. Убедена съм, че концепцията е една отлична основа, от която да започне решаването на тези наболели от десетилетия проблеми, заявява зам.-министърът.

Концепцията е важна и необходима, защото докато днес плащаме за социални помощи, след години, ако не се промени ситуацията, няма да имаме средства за пенсии, казва тя в заключение.

Вижте цялото интервю, в което се говори за стратегията за Националната стратегия за активен живот на възрастните хора, тук >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *