Д-р Султанка Петрова: Има голямо търсене на квалифицирани млади хора на пазара на труда

Д-р Султанка Петрова: Има голямо търсене на квалифицирани млади хора на пазара на труда

07 септември 2019  |   0 коментара

Има голямо търсене на квалифицирани млади хора на пазара на труда. През последните две години средната заплата нарасна с близо 10% на годишна база и това е сериозен мотив да задържим образованите младежи в България.

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова на откриването на изложението за професионално развитие на млади хора „Кариерен кошер 2019“. Събитието се организира в Интер експо център от сдружение „Тук-там“.

По данни на Евростат за юни т.г. младежката безработица при хората до 24 г. е по-ниска от средните нива на ЕС. За България тя е 12 % при 14.1% за ЕС. Страната ни е на челно място в ЕС и по участие на жени и момичета в IT-сектора с близо 30% при средни за ЕС 17%. Министерството на труда и социалната политика подкрепя младежите чрез включването им различни програми и мерки за стажуване, заетост и обучение, обясни д-р Петрова.

Тя напомни, че МТСП в партньорство със сдружение „Български кариерен форум“ проведе няколко кариерни изложения за българи в чужбина, за да насърчи тяхното завръщане. На 5-и октомври предстои кариерен форум в Хага. Такива вече са реализирани във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *