Д-р Султанка Петрова за полезните ходове и социална политика

21 ноември 2019  |   0 коментара

Имаме изработена и приета Национална стратегия за възрастните хора и в момента разработваме двугодишните планове, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова пред камерата на „Патарински LIVE“ по Канал 3.

Тя благодари на всички страни в провеждането на тази хоризонтална политика, която няма как де случи без съдействието на много министерствата - на здравеопазването, на културата, на образованието, на спорта. Заедно успяхме да разработим програма за 2019—2020 г. тя е качена вече за обществено обсъждане, информира Петрова.

В аванс тя съобщи, че чрез НСА министерството на спорта е дало съгласие спортна зала и стадион да бъдат ползвани от възрастните хора. Базата на НСА в Несебър също е на разположение за ползване и то целогодишно.

Активно участват читалища, музеи, театри. Благодаря на актьора Христо Мутафчиев, който се включи и съдейства възрастните хора да ползват намаление, за да посещават културни събития, заяви д-р Султанка Петрова.

Имаме голяма грижа и отговорност към социално-здравните услуги, които ще се предлагат за възрастните хора, декларира заместник-министърът и допълни, че за 2020 г. вече има отворени проекти и общини, които са кандидатствали по тях. По думите ѝ за пръв път се съчетава социалната и здравната грижа за възрастните, което е важно, ще има възможност тези хора да бъдат обслужвани в техния дом. Подобна програма, изготвена от БЧК и МТСП, пилотно е провеждана във Враца. Моделът е добър и ще го приведем в цялата страна, работа започва в цялата страна от 2020 г., каза тя.

От моите колети от ВМРО в парламента е внесен законопроект за възрастните хора, в него се предлага държавата да подпомага възрастните хора до линията на бедност. От 2019 г. е променена методиката за определяне на линията на бедност. Вървим в правилната посока. За 2020 г. 363 лв. е прага на бедност, посочи Петрова.

Заместник-министърът открои, че е много важно хората да бъдат мотивирани и да са активни. Всички предлагани програми са насочени и към малките населени места.

Програмата топъл обяд се предоставя на всички възрастни хора, които имат нужда, посочи Петрова и настоя за по-голяма активност на местните власти, както и за по-добра координация на работата от централно и местно ниво.

Цялото интервю със Султанка Петрова може да гледате във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *