Д-р Султанка Петрова: Демографската политика е с отложен ефект

18 март 2020  |   0 коментара

През последните години демографската политика взе своето място. Един от най-важните приоритети, които сме си поставили в МТСП, е да се намали негативното отражение в страната върху демографията. Когато говорим за демография трябва да говорим с точни данни и факти. През последните години в обществото се насажда тезата, че раждаемостта е много ниска. А младите хора бъдат обвинявани, че не искат да раждат. От данните, които са обявени в НСИ, се вижда, че България стои нормално в целия ЕС. С коефицент по детност 1.6 ние сме по средата. За сравнение - във Франция е 1.9.

Това каза в предаването „Патарински LIVE” по Канал 3 заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Демографската политика е с отложен ефект. Тя е хоризонтална политика – зависи от всички заинересовани министерства. Нещо, което ние трябва да правим, като развито общество, е да влагаме в човешкия капитал. Трябва да образоваме хората. Те искат сигурност и в тази сигурност да отглеждат децата си, категорична бе д-р Петрова.

Разработихме Стратегия за корпоративна социална отговорност 2020-2023, чрез която самите предприятия ще стимулират и подпомагат своите работници, както и администрация. Имаме добри примери. В много предприятия предлагат купони за храна, безплатен транспорт, безплатни телефони, карти за спорт – различни методи, чрез които се подпомагат хората, които работят в една компания. Трябва да се насърчават работодателите да бъдат социално ангажирани към своите работници, заяви заместник-министърът на МТСП.

Един от моите приоритети  в МТСП беше законът за предприятията и ние успяхме да го разработим. Законът за предприятията помага на всички уязвими групи да участват в работния процес. Имаме вече първото регистрирано предприятие – в него работят лица с увреждания, завърши Петрова.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *