Д-р Поповски: Нито един онкоболен няма да остане без лечение

Д-р Поповски: Нито един онкоболен няма да остане без лечение

07 декември 2017  |   0 коментара

Бюджетът за здравеопазване трябва да е разумно разпределен, казва народният представител

Нито един онкоболен няма да остана без лечение, макар и с формулите, които на са „въоръжение“ в момента. Спекулира се с темата от хора, които не са експерти в здравеопазването, нито специалисти.

Това заяви депутатът от ВМРО в ПГ на Обединени патриоти д-р Калин Поповски в ефира на телевизия АЛФА. Д-р Поповски е лекар, член е на парламентарната комисия по здравеопазване. Коментарът му е по повод новината от последните дни за болници, източващи НЗОК, и във връзка с проверките на изразходване на средства в здравеопазването.

Проблемите са насложени от години. Финансирането на лекарствената политика е такова, че при последните няколко правителства процентът за лекарства се е увеличавал главоломно – несъобразено с останалите пера. Например целият бюджет за 2017 г. на НЗОК е 3,4 млрд., от които за лекарства са около  1 млрд., т.е. 30 %. Официално становище на фискалния резерв гласи, че лекарствената политика не може да поглъща повече от 15 до 20% от бюджета на Касата. В този размер – 15-18%, е бюджетът за лекарства на касите в нормалните държави, където финансирането е по такъв модел, както е нашето - на солидарен принцип, обясни Поповски.

Патриотът е на мнение, че с този голям бюджет за лекарства всъщност се ощетяват другите пера в бюджета на НЗОК – за ДжиПи-тата, доболничните специалисти, клиничните пътеки в болниците. Според него това е и причината да започне фалит на големи държавни болници.

Д-р Калин поповски коментира, че ако бюджетът за здраве, който не е малък, е разумно разпределен по пера, ще има прилично здравеопазване без недостиг нито на лекарства, нито на спешна помощ.

Той разкри, че преди дни, когато бе обявен т.нар. мораториум върху плащане на новите лекарства, пациентски структури и серия други хора надигнаха голям вой. Хора, които първо не са професионалисти в здравеопазването и второ, като ги слуша човек, си мисли, че зад тях стоят нечисти интереси, обясни депутатът. Той допълни, че пациентските организации имат свой представител – адвокат, в надзора на НЗОК.

Проверките трябваше все някога да започнат. Видя се колко е сбъркана лекарствената политика през годините и колко не е обръщано внимание на разходите в това перо.  Някои фирми се „разглезиха“, хубаво им е да правят реекспорт и така да печелят на гърба на българските граждани, коментира д-р Поповски.

Една от причините за проблемите в здравеопазването е, че парите за лекарства трябва да са около 500 млн., а днес те са 1 млрд. Ние не искаме да ги намаляваме, а трябва да въведем нов ред при вноса на новите лекарства, които задължително са скъпи, каза той.

Генеричните лекарства – това са такива, които се правят от други фирми, а не от тези, които са ги измислили са по-евтини, а също вършат работа, вметна депутатът.

Има тежки спекулации в цените и избора на лекарства, каза той и обясни каква е идеята за новите лекарства, която се коментира в здравната комисия в парламента. За  вкарване на нови лекарства да се кандидатства един път в годината, експерти ще пресяват кои може и кои не може да се използват и да се огледат внимателно и цените им. Трябва да има много строг ред.

Целия разговор с д-р Калин Поповски може да проследите във видеото>>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *