Д-р Поповски: Задължително трябва да се направи ревизия на ТЕЛК-овете

13 септември 2017  |   0 коментара

Задължително трябва да се направи ревизия на ТЕЛК-решенията, заяви в интервю за ТВ Европа народният представител от ВМРО в парламентарната група на Обединени патироти д-р Калин Поповски.

По повод честата смяна на директори във Фонда за лечение на деца д-р Поповски изказа мнение, че вероятно причината е в това, че качеството на работа трябва да се подобри и Министерство на здравеопазването трябва да вземе мерки в тази посока. Той изрази надежда, че това ще бъде последната смяна и че оттук насетне работата ще върви нормално, за да има полза от цялата тази институция.

Поради зачестилите скандали през последните години около този фонд запитан дали има възможност самият фонд да се преструктурира като система, народният представител отговори, че винаги може да се оптимизират нещата и отново изрази надежда, че новият състав на министерството ще вземе отношение. Д-р Поповси направи заявка за парламентарна подкрепа, стига да е в интерес на работата на фонда и в интерес на здравето на децата.

Знаем, че съществуват редки заболявания, а ние все пак като малка държава не можем да имаме опит в някои редки диагнози, и тези деца наистина имат нужда от консултация в чужбина, от големи центрове за лечение, от трансконтинентални консултации, ако се наложи, сподели още народният представител.

Във връзка с ТЕЛК-овете, д-р Поповски заяви, че там държавата има особено тежък проблем, най-вече финансов, защото ТЕЛК-овете се плащат от бюджета на социалното министерство, но пък в същото време зависят от здравното министерство, понеже кадрите, които са членове на ТЕЛК-комисиите все пак са лекари и те са субординирани към здравното министерство.

Народният представител направи сравнение с деветмилионна България в края на социализма, в която е имало около 150 хил. души, които имат ТЕЛК-ови решения, а сега при население от 7 млн. души има около 450 хил. ТЕЛК-ови решения за процент инвалидност, т. е. три пъти повече. Задължително е да се направи ревизия, защото 1 милиард и 700 млн. лв. е бюджетът на годината за хората, които са с инвалидни групи, а реално би трябвало да бъде около 700 млн. лв.

Има предложения, които все още се коментират и обсъждат относно преобразуването на ТЕЛК-овете в България по един гръцки модел, който би позволил за следващите една и половина или две години да се ревизират всички тези около 450 хил. ТЕЛК-решения. Което не е толкова лесно, защото трябва повсеместно в цялата страна да бъде направена ревизия и да се отсеят хората, които са реално болни и тези, които или изобщо не са болни, или са болни в степен под 50% работоспособност.

В най-скоро време трябва да се мисли по посока на това бюджетът на НЗОК да се увеличава, защото към момента той е около 40-50% от БВП на България. Здравната вноска в България е 8%, като от 2 млн. и половина работещи около един милион въобще не плащат здравни осигуровки. А за сравнение в Англия е 12%, а в Германия – 15%. Трябва да се мисли в посока повишаването на здравните осигуровки, а хората, които не плащат здравни осигуровки, да бъдат задължени по някакъв начин, защото този бюджет все пак се оказва недостатъчен, каза Поповски.

Проблемът идва оттам, че голяма част от неосигурените се лекуват през спешните звена, където е напълно безплатно, а на запад дори и спешната помощ се плаща, макар и от здравни фондове и допълнителни здравни осигуровки. Трябва да помислим за някакъв рационален вариант, в който да не се позволява спешната помощ да се използва от неосигурените, освен ако не са в крайна и наистина спешна нужда, заяви депутатът.

По темата за осигуряването на децата, д-р Калин Поповски сподели, че националният бюджет на България осигурява всички деца до 18-годишна възраст. В Испания, например, здравните осигуровки на детето се удържат от заплатата на единия родител, а тук при нас знаем, че има семейства, предимно от цигански произход, които имат по десет деца, майката и бащата не плащат и никога не са плащали здравни осигуровки и десетте им деца държавата ги осигурява до 18 години. Такъв либерален момент почти не съществува в западния свят. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *