Д-р Петрова пита за Фонда за лечение на деца

Д-р Петрова пита за Фонда за лечение на деца

10 юли 2014  |   0 коментара

Отворено писмо до министъра на здравеопазването Таня Андреева изпрати председателят на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Поводът са обсъжданите промени в правилника за дейността на Център „Фонд за лечение на деца“. Една от предвидените промени е отстраняване на представителите на неправителствени организации и медии от заседанията на Обществения съвет. Д-р Петрова призовава това да не бъде допускано.

НЖО на ВМРО също така настоява Фондът за лечение на деца да бъде структуриран по начин, който намалява до минимум административните и бюрократични формалности.

Според д-р Петрова срокът за произнасяне на решенията на Фонда по конкретни казуси трябва да бъде сведен до един месец. Прозрачността, яснотата, точността, равнопоставеността и коректността при неговата работа трябва да бъдат приоритет, допълва тя.

Въпросите, които отправя д-р Петрова към здравния министър, може да прочетете в писмото:

ДО

ТАНЯ АНДРЕЕВА

МИНИСТЪР НА

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Обръщам се към Вас във връзка с предложението Ви за промени в правилника за дейността на Център „Фонд за лечение на деца“, в частта отстраняване на неправителствените организации и медии от Обществения съвет.

От Националната женска организация на ВМРО считаме тази мярка за нецелесъобразна и ненавременна, затова ще си позволя да отправя три въпроса, чиито отговори биха аргументирали предложението Ви:

1. Кое налага спешното преструктуриране на Център „Фонд за лечение на деца“?

2. Какви са мотивите  за тези промени?

3. Какво се цели с отстраняването на медиите и неправителствените организации от Обществения съвет към Фонда?

Недопустимо е дни преди изтичането на мандата на това правителство да се предприемат подобни промени, които ще блокират и затруднят работата на институциите и на нуждаещи се от помощ и подкрепа в труден момент семейства.

Според предложенията не се предлагат и облекчаващи административни процедури за нуждаещите се, намаляване на формалности и спиране на бюрокрацията. Това може да доведе до увеличаваща се корупция и създаване на конфликти между родители и медицински специалисти.

Фондът за лечение на деца трябва да бъде приоритет на всяко правителство, защото там се организира и провежда лечение на нашите деца. Недопустимо е родителите да обикалят от клиника в клиника, да събират средства чрез дарителски кампании, а държавата да няма отговорност и задължения към своите граждани.

Убедени сме, че е нужно облекчаване разходите на семействата с болни деца, които са подложени на унижението да се молят за финансова помощ и средства, които са им необходими за прегледи, лабораторни изследвания, консултации и лечение на децата им.

Ние настояваме Фондът за лечение на деца да бъде структуриран така, че да се намалят до минимум административните и бюрократични формалности, срокът за произнасяне на решенията да е един месец и да се осигури прозрачност, яснота, точност, равнопоставеност и коректност при неговата работа.

С уважение:

Д-р Султанка Петрова

Председател на

НЖО на ВМРО

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *