Д-р Петрова: Майчинството не трябва да бъде доходен бизнес

Д-р Петрова: Майчинството не трябва да бъде доходен бизнес

10 септември 2014  |   1 коментар

Социалната политика, правото на труд, обещаните реформи, повишаване на стандарта на живот в България бяха сред темите, залегнали в поредния предизборен дебат в ефира на радио К2. От страна на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ участие взе д-р Султанка Петрова. Тя е председател на Националната женска организация на ВМРО и трета в листата за народни представители в 24 МИР – София.

Д-р Петрова отправи няколко ключови въпроса към бившия министър на социалната политика в кабинета „Борисов“ Тотю Младенов - каква е причината, че за 3 години пенсиите и майчинството не бяха увеличени, както и защо НОИ погна майките, които бяха пуснали децата си на детски градини, да връщат пари за това.

„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ настоява за създаване на министерство да майката, детето, семейството и възрастните хора. Нашата цел е да съберем всички проблеми, които са натрупани в годините, на едно място и да ги решаваме професионално и бързо. Не по-малко важно е и наличието на електронно правителство, което ще бъде наш приоритет, обясни Петрова.

Сред предложенията на Патриотичния фронт е спешна програма, която да преодолее демографската катастрофа. Тя е една много широка тема, но това е първостепенна задача, която си поставяме за реализация в следващия парламент, допълни тя.

Социалната политика трябва да бъде съобразена с особеностите на българското обществено-икономическо развитие, осигуряване на достойни старини и тук вече говорим за възрастните хора. Използването на опита и квалификацията на пенсионерите трябва да е предмет на специална програма на правителството. Трябва да се насърчава работодателите, които наемат хора в пенсионна възраст и работодателите, които предлагат първа работа на младежите. Това е един много важен въпрос, по който ние работим. От друга страна социалните помощи трябва да се изплащат срещу реално положен обществен труд, заяви председателят на НЖО.

Патриотичният фронт е против превръщането на майчинството в доходен бизнес. Ние сме против изплащането на помощи за повече от две деца, а при четвърто дете да се спират помощите за първите две. Налице е един парадокс - след направено от нас проучване се установи, че една майка на 16 години с три деца взима 1100 лева социални помощи. Затова ние се обявяваме категорично за спиране на източването на социалната система, аргументира се д-р Петрова.

Коментари

 • ММ

  септември 18, 2014 в 10:16

  Още предложения за разглеждане:
  1. Да не се плащат помощи на майки на възраст под 18 години - когато едно дете на 13-14 години ражда дете/деца, то на практика напуска образователната система и няма никакъв шанс да се измъкне от капана на бедността;
  2. Да има помощи за 3-то, 4-то и т.н. деца, но те да се дават само под формата на намаляване на дължимите от родителите данъци. При 4-то дете помощите в пари за първите две деца да се спират - вместо тях пак само да се намаляват дължимите от родителите данъци;
  3. Промените да влизат в сила занапред, за да бъдат направени и възприети по-лесно.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *