Д-р Петрова инициира кръгла маса по въпросите на възрастните хора

Д-р Петрова инициира кръгла маса по въпросите на възрастните хора

12 март 2018  |   0 коментара

Водени са разговори с Агенцията по заетостта за отваряне на програми, които да подкрепят включването на хората от третата възраст на пазара на труда.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова по време на  кръгла маса на тема „За активен и пълноценен живот на възрастните хора в България“, проведена днес в Министерство на труда и социалната политика.

Основни лектори по темата бяха доц. д-р Георги Бърдаров от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Иван Нейков - директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

Заместник-министър Петрова отбеляза, че през последните години се наблюдава бързо застаряване на населението ни, като тенденцията обхваща както Европа, така и целия свят. Това, по което България се различава от другите европейски страни, е изключително голямата численост млади хора, които напускат държавата ни, поясни тя.

Това, че са в пенсионна възраст, не означава, че възрастните хора не могат да работят. Голяма част от тях имат такова желание и ние трябва да ги подкрепим, заяви заместник-министърът. 

Според нея възрастните хора са потенциал, който може да се използва на трудовия пазар. Те притежават опит, квалификация и умения, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Заместник-министър Петрова даде пример с Германия, която им е дала възможност да продължат да работят и да предадат своя опит на младите хора. Най-често пенсионерите се наемат като консултанти и медиатори в малки и средни предприятия.

В работата на кръглата маса взеха участие представители на Министерство на труда и социалната политика, университетски преподаватели, представители на научните среди, на работодателските организации, на синдикатите и на неправителствените организации. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *