Има три варианта за определяне на МРЗ

Има три варианта за определяне на МРЗ

14 юли 2017  |   0 коментара

Министерството ще събира синдикати и работодатели и ще предлага три варианта за минимална работна заплата (МРЗ) - между работодатели  и синдикати трябва максимално да са изчистени всички противоречия. Трябва да се даде шанс да се комуникира и води социален  диалог между тях.

Това заяви д-р Султанка Петрова, заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика и председател на Националната женска организация на ВМРО в предаването „На жълтите павета“ по телевизия „Алфа“.

Първи вариант – минималната работна заплата да се определя на база линия на бедност и потреблението на едно средностатистическо семейство. Вторият вариант е минималната работна заплата да се определя на база процент от средна работна  заплата за страната. И трети вариант - минималната работна заплата да се определя на  база икономически индикатори, обясни тя.

Идеята на трите варианта е синдикати и работодатели да изберат един от тези варианти или да предложат усъвършенстване на тези варианти, разработени са на база Конвенция 131 на МОТ (Международна организация на труда), предстои ратифициране от България. Опираме се на акцентите, поставени в тази конвенция. Взехме всичко добро и за едните,  и за другите. Сега трябва да се проведе този социален диалог, който да сближи позициите и наистина да можем да вървим напред, допълни Петрова.

Ето какво коментира още в предаването заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова:

Възможно е демографско възраждане на България и увереността да казвам това идва след  проведената кръгла маса. За първи път на толкова висок форум се събират най-добрите професионално подготвени демографи в България.

В кръглата маса са участвали вицепремиерът Валери Симеонов, който има ресор демографска политика,  председателят на комисията за младежта и спорта в 44-тото Народно събрание, представители на МТСП, БАН, СУ, НПО. Елитът в демографската политика беше на едно място.

В момента има сериозен проблем, темата е неглижирана 27 год. Само по време на изборите, когато трябваше да привлекат избиратели, политическите партии говореха за нея.

Обединените патриоти успяха да убедят партньорите в лицето на ГЕРБ, че това е наистина важна тема за обществото и ако продължава да се неглижира ситуацията, след 10 -15 години процесът ще стане необратим. Радвам се, че темата стана приоритет в програмата, имаме и заместник министър-председател по демографската и икономическа политика, което е знак, че са осъзнати проблемите, наслагвани в годините и има пол воля да се решат по най-бързия начин.

Ситуацията е тежка, но не е необратима. Във форума, който проведохме, акцентът бе за бързото застаряване на населението, което е заплаха за националната сигурност на страната. Обърна се внимание на образованието на циганите, беше направен анализ какво ще се случи до 2050 г. в циганските общности. Това, което обедини всички, е, че трябва да се действа експедитивно във връзка с разрешаването на тези наболели проблеми.

Един от основните акценти в работата ми е разработването на регионални демографски политики. Трудно е да се видят проблемите отдалече, затова трябва да се работи и по места. Трябва да се изхожда не само какво е населението, възрастовата структура, етнопсихологията, какви са репродуктивните и  миграционните  проблеми, трябва да се разгледат  в дълбочина тези въпроси, да се направи разрез на ситуацията в тези райони, за да се предприемат бързи и конкретни действия за съответния регион. Общата демографска политика не се изпълнява по начина, по който трябва да се изпълняват регионалната демографска политика.

Не омаловажавам ролята на държавата, но бих искала да мотивираме местните хора, бизнес , младежи, кмета, общинските съветници  да имат отговорност към хората, които живеят в този регион. Трябва да се обърне внимание на работодателите и да има срещи на регионално ниво с акцент между млади хора и работодатели. Те трябва да поемат отговорност и да си подготвят кадрите, трябва да има медиация между работодатели и младежи, да мотивираме работодателите да поемат отговорност и да комуникират с образователната система.

Образованието трябва да създава, възпитава и да се съобразява какви кадри да подготвя за работодателите. Когато проведат диалог и обсъдят проблемите за съответния регион, да се сключват договори между работодатели и съответните училища, че ще поемат ангажимент, че ще има работни места за техните кадри.

Подпомагане на 3то дете в семейството - безплатни учебници, облекло, ясла и градина, това което държавата може да си позволи. Тук трябват финансови разчети, за да знаем какво може да си позволим в тази посока. Френският модел е инвестиране на  средства от държавата в подпомагана на семейства с малък и среден бизнес с 1 и 2 деца.

Регионалната политика е важна в един такъв момент - там да създава семеен бизнес, за да могат техните деца да пораснат там да се образоват, да растат и да създават семейства там - добър модел.

МТСП предвижда нови социални услуги. В план за 2017 г. на Министерски съвет от месец април има конкретни мерки, с които ще се изпълнява актуализираната стратегия за демографска политика в България.  Подпомагане на семейства -  568 млн. лева, детско и майчино здравеопазване - 355 млн. лева, средства за подпомагане на самотни майки и жени, които отглеждат деца от 2 до 5 години за започване на първа работа, като ще се подпомагат работодатели да наемат такива жени -  около 500 хил. лева, сума за детска профилактика -около 18 млн., средства за реинтеграция на децата - около 17 млн.

Изключително важен е въпросът за контрола на средствата.

В България има изградени структури, отговорни по демографската политика. Има междуведомствена работна група към министъра на труда и социалната политика и Национален съвет по демографска политика. Има средства, механизми и желание. Първите стъпки са направени през изминалите два месеца - доказателство, че имаме воля да се справим с тези проблеми.

Един от големите проблеми е репродуктивното здраве. Работи се и в тази посока - отпаднаха ограниченията брой ин витро процедури, което е стъпка в правилна посока.

Ако искаме да възродим България и да задържим младите хора - трябва да се обърнем към образованието, традициите, култура и идентичност.

Прекъсната е връзката между семейството и младите хора, приехме негативи от чужди нам общества. Трябва да има разумност и отговорност към българското образование. Младите хора трябва да получават знание, умение и опит да се справят с предизвикателствата в живота . Ромите са свикнали да чакат за помощи, пенсии, социални помощи. Колелото се върти и идва момент, в който трябва да разберат, че трябва да се включат в пазара на труда.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *