Д-р Петрова: Законът да се промени така, че всеки един от нас да има сигурност поне в собствения си дом

Д-р Петрова: Законът да се промени така, че всеки един от нас да има сигурност поне в собствения си дом

08 март 2018  |   0 коментара

Необходима е промяна в Наказателния кодекс по отношение на неизбежната отбрана. Случаят в Пловдив разтресе България за пореден път и е време законът да се промени така, че всеки един от нас да има сигурност поне в собствения си дом. Като майка и жена заставам зад съпругата на д-р Димитров.

Това каза в предаването „Денят на живо“  по Канал 3 д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика и председател на Националната женска организация на ВМРО.

Свидетели сме на т.нар. ромско включване още от 2005 г., което така и не се случи. В качеството си на народен представител поисках да се направи проверка от Сметната палата на този процес, но за съжаление, резултати няма и до днес. Най-голям приоритет по отношение на тези хора трябва да бъдат образованието, както и включването им в пазара на труда, заяви д-р Петрова.

По последни данни на Агенцията за социално подпомагане около 27 000 души живеят на социални помощи, като тук трябва да включим тези, които не работят, не са квалифицирани, трайно безработни, не са записани в бюрата по труда и нямат желание да се включат. Министерство на труда и социалната политика в лицето на Агенцията по заетостта отвори няколко програми, които са насочени към мотивиране и привличане на тези хора към образование и квалификация, посочи тя.

Сериозен проблем, пред който сме изправени е, че тези хора се обучават, а след това отказват да работят. Има случаи на 35-40 годишни, които никога досега не са работили. Затова трябва да бъдем безкомпромисни – не трябва да получават социални помощи, след като живеят на гърба на социалната система и не са съпричастни към българското общество, каза Султанка Петрова.

Според нея, контролът е занижен, тъй като не се извършва от институциите, които отпускат средствата. Незаписаните в бюрата по труда са около 200 000 – трайно безработни, демотивирани да участват в пазара на труда. На няколко пъти призовах да се създадат социални предприятия, където всеки, който има задължения към държавата да работи и да се издължи. Всяка година се изразходват 1 млрд. лева към здравеопазването. Тази сума включва здравното осигуряване на възрастните и децата, но голяма част от тези средства са именно, за да се покриват разходите точно на тези хора – нежелаещите да се включат в пазара на труда, заяви заместник-министърът.

Възложена е задача на Агенцията за социално подпомагане да направи анализ на реалната ситуация, след което ще се предприемат конкретни мерки за лишаване от социални помощи на тези, които отказват да работят и да бъдат част от обществото. Работодателите страдат от липса на работа ръка, а законите се променят, за да вкарваме хора от трети страни. Трябва да използваме капацитета, който имаме. Друг потенциал са възрастните хора, както и родителите на деца с увреждания. Ако държавата увеличи грижата за тези деца, то техните родители могат да бъдат част от пазара на труда. Имаме капацитет, който все още не е използван максимално в обществото, обобщи д-р Петрова.

Търсим механизми, чрез които да се допълни минималната пенсия чрез социалната система – те да получават подкрепа като ваучери за отопление, безплатни обеди, пакети с храни, дори наскоро имаше предложение те да получават по 1,5 кубика вода безплатно. Голяма част от тези хора имат скъпоструващи лекарства. Те имат право да бъдат подпомогнати от фонд „Социална закрила“, като предоставят фактура, на базата на която се кандидатства и част от сумата се възстановява, каза още заместник социалният министър.

Предложението, което аз направих в Националния съвет по медицинска експертиза беше точно това, което предлагат неправителствените организации, но Съветът не прие моето предложение, поясни д-р Петрова.  

Важно е експертизата на работоспособността и медицинската експертиза да се извършват от един мултидисциплинарен екип - лекари по трудова и социална медицина. В Министерство на труда и социалната политика се разработва проект, който предвижда на първо място превод на ICF – по тази система работят над 120 държави в света. През месец май ще има много по-добра и солидна информация за това по какъв начин ще се организират дейностите, свързани с медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, обясни заместник-министърът.

Концепцията може да бъде променена и нищо не е окончателно. Ние с протестиращите сме от една страна на барикадата, каза в заключение тя.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *