Д-р Петрова е категорична: Пари за здраве има, но не се изразходват правилно

Д-р Петрова е категорична: Пари за здраве има, но не се изразходват правилно

03 март 2017  |   0 коментара

Трябва да се направи анализ и на изразходваните средства от Министерството на здравеопазването. От една страна министър Москов в края на мандата твърдеше, че има остатък 10 млн., сега служебният министър на здравеопазването пък казва, че дори напротив – има преразход.

Това заяви д-р Султанка Петрова в дебат на тема реформа в здравеопазването в ефира на Канал 3.

Султанка Петрова е кандидат за народен представител от листата на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ в 24 МИР София. Тя е бивш депутат от предния парламент, член на здравната комисия в 43-тото НС, председател е на Националната женска организация на ВМРО.

Има достатъчно пари в здравеопазването, но те не се изразходват по най-добрия начин, категорично заяви тя и даде пример - за две години онкологичните заболявания в България са се увеличили 20 пъти, а лекарствата, които се изписват са се увеличили с 200. По думите ѝ трябва да се упражнява строг контрол.

Имаше и добри предложения в здравеопазването през изминалия мандат. Програмата в началото на предния парламент, която представи здравният министър, беше много добра. Затова и я подкрепихме. Но впоследствие липсваше концентрация на действия по най-важните аспекти от нея. Едно от основните неща, които не бе изпълнено, бе електронната здравна карта, за която ние много настоявахме. Обещанието от министъра бе, че до март 2015 това ще се случи, разкри Петрова.

От думите ѝ стана ясно, че не одобрява въвеждането на пръстови отпечатъци в болниците.

Най-важното според д-р Султанка Петрова е въвеждането на електронна социално-здравна карта. България е европейска държава, трябва да вървим в тази посока, заяви тя и допълни, че пари има, но сега и социалната, и здравната система се източват. Това е наложително, за да имат хората достъп до здравеопазване и адекватни социални грижи, каза кандидатът за народен представител.

По повод здравно-осигурителната система тезата на Обединени патриоти е, че е необходима демонополизация на Здравната каса. Това би могло да се случи от 2 до 5 години. Този модел е създаден през 2000 г. тя е била обществена и е имало контрол на публичните средства. През годините обаче се политизира, обясни д-р Петрова.

Имаме 1,3 млн. души, които не са осигурени здравно. „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ предлагаме спешни мерки в тази връзка. В програмата ни е заложено държавата да плаща на такива лица до 6 месеца, а не цял живот. Бюджетът на здравната каса трябва да бъде отделен от този на държавата, защото когато един човек внася пари в националната здравноосигурителна каса, трябва да знае, че те ще бъдат използвани единствено и само за здраве, каза Султанка Петрова.

В България има недостиг не само на лекари, а въобще на медицински специалисти и помощен персонал. Ако искаме качество в здравеопазването, трябва да се съобразим с изискването на Световната здравна организация за това, че на всеки лекар трябва да има по две медицински сестри, каза тя и обясни, че статистката у нас сочи, че в момента съотношението е 1:0,9.

Обединените патриоти предлагат и да се мотивират младите, които се обучават са медицински специалисти, като се повишат началните заплати. Начинаеща медицински сестра или акушерка да не получава по-малко то 700 лв.

За малките намесата, където няма достъп до здравеопазване, е необходимо медицинска сестра или асистент да има възможност да сключват договор с НЗОК. Така тези специалисти ще могат да извършват някакъв пакет медицински дейности в помощ на възрастните хора по малките населени места, каза още д-р Петрова.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *