Д-р Калин Поповски: Трябва да има специална програма за болниците в Северозапада

Д-р Калин Поповски: Трябва да има специална програма за болниците в Северозапада

08 юли 2019  |   0 коментара

Д-р Калин Поповски от ВМРО коментира за БНР, че проблемите в държавното здравеопазване се дължат основно на това, че то е оставено от години само на един модел на финансиране - от НЗОК.

Северозападът има три държавни болници – във Враца, Видин и Монтана, за които трябва да се измисли специална програма, защото през годините много частни болници навлязоха при тях и има феномена „болница в болница“. Частните болници са търговски дружества, финансират се по два начина, печелят и изтеглят тези пациенти, които са сравнително не толкова болни в тежко състояние и фактически печелят добре, а държавните болници са на загуба.

Според Поповски проблемът може да се реши само при промяна на здравноосигурителни модели.

Държавните болници, аз съм му казвал и на министъра и в личен разговор, трябва да имат друг модел на финансиране. Този модел така не може да продължава. Не се изпълнява и Колективният трудов договор по заплатите. Заплатите са много ниски. Враца, Видин и Монтана са част от тези 28 областни болници, без които държавата не може. Закриване на отделения и каквито и да било рестрикции е неправилно. По-скоро трябва да се мислят оздравителни планове за тези болници, за да не изтичат пациентите към частните болници. Държавни трябва да останат всички 28 областни болници. А общинските болници трябва да се подкрепят от местните общински съвети, които имат възможност да го правят. Аз съм бил общински съветник два мандата и ви казвам, че общините имат възможност, стига да имат такова желание.

В България има над 3 милиона хоспитализации на година, което източва Здравната каса, защото част от пациентите няма нужда да се хоспитализират, каза Поповски.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *