Д-р Калин Поповски пред „Труд”: България отчита 3 пъти повече заразени лекари спрямо други страни

Д-р Калин Поповски пред „Труд”: България отчита 3 пъти повече заразени лекари спрямо други страни

12 май 2020  |   0 коментара

Коронавирусът фалира държавните болници

Депутатите от ВМРО ще настояват за поне двойно увеличение на клиничната пътека за коронавирус, тъй като държавните болници в противен случай ще са изправени пред сериозни финансови затруднения.

Финансирането е недостатъчно

ВМРО със спешни предложения към НЗОК

Коронавирусът фалира държавните болници, тъй като финансирането на лечението по клинична пътека от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е крайно недостатъчно. За това алармираха пред „Труд” депутати от ВМРО, които още идната седмица ще предложат поне двойно увеличение на сегашната цена на пътеката от 610 лева.

Лечението на пациент с COVID-19 е струва понякога до 3-4 хиляди лева и сами разбирате, че много скоро държавните здравни заведения ще са изправени пред фалит, коментира пред „Труд” депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски.

Купища неуредени въпроси има, които трябва спешно да ги уточним, защото много скоро ще имаме болници на червено, предупреди още д-р Поповски.

От ВМРО ще настояват цената на клиничната пътека по НЗОК да стане поне 1200 – 1500 лева, за да могат болниците да работят с по-адекватен разчет.

Няма пациент, който да бъде излекуван от коронавирус за 6 дни, а за да бъде изписан пациент с коронавирус, той трябва да има два отрицателни PCR-теста, а те не могат да станат отрицателни още на шестия ден, каза още д-р Поповски.

Д-р Калин Поповски, член на здравната комисия, пред „Труд”: България отчита 3 пъти повече заразени лекари спрямо други страни

– Как да си обясним големия брой заболели медици, който регистрираме?

– Нещо се скъса някъде по веригата, защото виждаме, че до момента имаме много заразени от медицински персонал – хора от първа линия, от спешните отделения на държавата или са хора от отделенията, където се лекуват пациенти с COVID-19. Това значи, че или маските не са с достатъчна защита, предпазните облекла – също, някои от тях вероятно са за еднократна употреба, а се използват многократно. Рискуваме да избухнат локални епидемии в някои болници и да няма кой да лекува болните. Ще поставим въпросите за защитните облекла на здравния министър Кирил Ананиев и още други проблеми веднага щом имаме заседание на здравна комисия.

– Какво точно ще искате като обяснения от здравния министър?

– Ако погледнем данните, над 200 са заразените медици, а това показва, че не се спазват противоепидемичните мерки в центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Съвсем скоро излезе една статистика, според която, при 3 млн. заразени, медицинският персонал е около 90 000 души. Ако наложим цифрите от световен мащаб, процентът на заразяване на медицинските специалисти е около 3 процента, а у нас – 11 процента или 3 пъти повече спрямо общата популация.

– Как трябва да се реагира според Вас?

– Ако се налага – нов инструктаж на медицинския персонал в цялата страна, нови, още по-защитени облекла и маски. Учудвам се, че някои колеги казват, че се движим в нормалния процент на заразени лекари, защото много скоро при този темп ще останем без медицински персонал и ще трябва да се транспортират болни от други градове, а така ситуацията ще се утежни много.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *