Д-р Калин Поповски: Парите за здравеопазване са малко и неправилно разпределени

Д-р Калин Поповски: Парите за здравеопазване са малко и неправилно разпределени

14 юни 2019  |   0 коментара

Според народния представител сме далеч от истинската цена на здравните пътеки

Поредицата от протести на медицинските специалисти в страната продължава. Те настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, медицинските заведения да не функционират като търговски дружества и да има единни правила за специалистите по здравни грижи.

Ще се случат ли тези реформи и кога може да се очаква нов здравноосигурителен модел? По темата говори депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски в предаването „Денят ОН ЕР“ по „България ОН ЕР“.

Проблемът е разнопосочен. Въпросът е в това, че средствата, които изразходва здравеопазването, са малко – нищо, че ги увеличаваме всяка година. Българската здравна каса разполага с около 650 лв. за година на един човек. В сравнение - словенската каса разполага с 5 000 лв., даде пример д-р Поповски.

Той допълни, че друг проблем е, че държавата не плаща пълните 8% осигурителни вноски, а започва всяка година да вдига с по един процент, за да изравни в следващите 3-4 години тези 8% с онези 9 категории български граждани, които ги осигурява държавата - пенсионери по болест и по възраст, военнослужещи, деца и т.н.

Според него вноската за самоосигуряващите се лица трябва да бъде осигурена.

Парите за здравеопазване са малко и неправилно разпределени. Така разпределени те не могат да финансират колективния трудов договор. Заплатите, които са посочени в него, не се спазват, посочи още депутатът.

По думите му ние сме далеч от истинската цена на здравните пътеки и затова държавните и общински болници трупат задължения.

Той е на мнение, че държавата трябва да взаимства добрите практики на западноевропейските държави.

Относно предложения от ВМРО документ „карта българин“ той поясни, че с тази карта се предлага българите, които живеят в чужбина или нямат българско гражданство, да могат да пребивават, работят и учат в България. Поповски допълни, че целта ѝ е да се приобщят тези хора към страната ни.

Вижте целия разговор във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *