Д-р Калин Поповски: Нито една здравна система не може да е подготвена за такава епидемия

Д-р Калин Поповски: Нито една здравна система не може да е подготвена за такава епидемия

28 май 2020  |   0 коментара

Държавните болници поеха големия удар и рисковете, заяви депутатът

Не съм си представял, че през 21 век ще дойде заболяване, което ще порази целия свят. Нито една здравна система не може да е подготвена. Тази пандемия предизвика струпване на огромен брой пациенти в болниците.

Това каза за „Денят ON AIR“ по България ОН ЕР депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски.

През последните дни заразата от Ковид-19 поддържа ниски нива на разпространение у нас. За последното денонощие положителните проби са 17, а излекуваните отново са повече 32. Какви са изводите от епидемията за състоянието на здравната ни система?

Д-р Поповски изтъкна, че държавните болници са поели големия удар от рисковете за персонала, а също и финансовия.

4-5 до 10 пъти по-скъпо излиза един пациент от това, което плаща Касата. Даренията бяха към големите болници, посочи народният представител.

По думите му за България има две новини - хубава и лоша, които са свързани с коронавируса.

Хубавата е, че ние останахме с един от най-ниските проценти на заразоносителите. В болниците по последни данни има около 300 човека. Вирулентността в България се оказа, че не е чак толкова висока. Доц. Мангъров това го предвиди в началото. Два месеца в това извънредно положение обаче удари икономиката. Лошата е, че се движим постоянно около 11% на заразени от медицинските кадри, коментира д-р Поповски.

Според него, ако извънредното положение беше продължило повече от 2 месеца, можело да се стигне до драматични актуализации на бюджета в средата на годината.

Когато човек се разболее, той получава увреждания в различни системи. Може да останат трайни увреди в организма за години напред, отбеляза депутатът от ВМРО.

Той добави, че за някои видове работници карантината отпада, както и за българи, които пристигат от Европа и идват за по-малко от 7 дни.

 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *