Д-р Калин Поповски: Машинното гласуване е несигурно

Д-р Калин Поповски: Машинното гласуване е несигурно

18 юли 2019  |   0 коментара

Не сме подготвени за въвеждането му на местните избори, коментира депутатът

Към момента не сме подготвени за въвеждане на машинно гласуване за местния вот. Причините за това са много, а тези избори - специфични. Нямаме и машини. Те трябва да бъдат взети под наем, както се случи на предните избори.

Това коментира в студиото на „Денят ON AIR“ по България ОН ЕР народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски.

Парламентът прие промените в Изборния кодекс. По този начин машинното гласуване се отменя за предстоящите местни избори, насрочени от президента за 27 октомври.

122 народни представители от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха промяната, а 96 от опозицията - БСП и ДПС, се възпротивиха. Един народен представител се въздържа. Измененията бяха внесени от ПГ на ГЕРБ и подписани от „Обединени патриоти“. Текстовете предвиждат този вид гласуване да остане за президентски и европейски вот.

Отстрани изглежда много добре да се гласува машинно. Така обаче липсва сигурност и имаше редица примери за това. На последните избори в ЦИК постъпи информация, че на места машините не са приели преференциите, добави още д-р Поповски.

Това е второто отваряне на Изборния кодекс за тази година. 

През февруари на два пъти депутатите се занимаваха с промените в изборното законодателство. На 14 февруари 2019 г. приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г. Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

България се стреми да заеме едно достойно място в Европа. А от чисто технологична гледна точка е невъзможно да се подготвим с 12 хиляди машини в 12 хиляди избирателни секции за три месеца, подчерта депутатът от ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *