Д-р Калин Поповски: Концепцията срещу циганизацията ще наложи законови промени в поне пет сфери

26 юни 2019  |   0 коментара

Концепцията на ВМРО срещу циганизацията е много важна и настояваме за нейното приемане. Това е един документ, който ще наложи промяна в законодателството най-малко в пет сфери – образование, социална политика, здравеопазване, Закона за устройство на териториите и Наказателния кодекс.

Това коментира в „Патарински LIVE“ по Канал 3 народният представител от ВМРО д-р Калин Поповски.

Депутатите от ВМРО са изготвили разнопосочна гама законопроекти, които трябва да бъдат много добре обмислени, стана ясно от думите на Поповски. Той посочи, че не пришпорват нещата. Самата концепция е била готова още през март, но е подложена на обществено обсъждане и консултиране с ресорните ведомства.

В обществото има тежка чувствителност по темата с циганизацията. Не може повече да отлагаме разрешаването на този проблем, замитан под килима 30 години, категоричен е той.

Хората в малките населени места не се чувстват защитени от държавата. Реално по тези места е най-големият проблем – битовата престъпност. В големите населени места проблемите с циганската престъпност са от друго естество – ало измамници, проституция, гета, изброи Поповски. Той допълни обаче, че за да се започне работа за разрешаване на въпроса трябва да има единна позиция с коалиционните партньори от ГЕРБ, която да прерасне в съвместни законодателни инициативи по темата.

Виждаме, че ефектът от милионите, които се наляха на различни НПО-та по време на т.нар. декада на ромското включване (2005-2015 г.), е почти нулев, заяви д-р Поповски.

Като огромен проблем той открои факта, че циганите спират рано децата си от училище и липсата на образование води до драматични проблеми в няколко посоки – женят се рано и създават поколение на 12-13 години, момичетата за застрашени от феномена „дете ражда дете“, а момчетата обикновено се захващат с някаква престъпна дейност – в началото дребна, улична, а на 20-годишна възраст вече са готови за всякакви модели престъпления.

От месец сме във втората половина на управленския мандат и трябва да се направи анализ на свършеното до момента. Има неща, които са свършени, но има и такива, за които обществото критикува, заяви народният представител.

И ВМРО, както другите партии, ще върне надвзетите заради техническа грешка пари от държавната субсидия, декларира д-р Поповски.

Много по-важен е въпросът да бъде определено колко реално трябва да е сумата за субсидия на партиите. Нула лева е див популизъм, а 11 – както е досега, е много. Може би истината е някъде в средата, коментира още той. Според него не трябва да се търси пример от САЩ – които имат 200-годишна демокрация, а с държави от Европа.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *