Д-р Калин Поповски: Добре е, че Фондът за лечение на деца в чужбина минава към НЗОК

Д-р Калин Поповски: Добре е, че Фондът за лечение на деца в чужбина минава към НЗОК

28 март 2019  |   0 коментара

Д-р Калин Поповски, народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Скандалът с апартаментите, закупени от представители на властта от „Артекс” и последвалите оставки

„Апартаментгейт” завладя общественото пространство, последваха и няколко оставки, защо се случва това нещо в България в този момент, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски отговори, че е много трудно да се каже защо точно в този момент се случва това, може би защото идват избори. Той продължи, че Цветан Цветанов е доста важен човек за ГЕРБ и за парламентарната група на партията, сериозен коректив е в самата група и заема доста разумна позиция когато се изострят отношенията. Цветанов е важен и с това, че познава структурите на партията в цялата страна. Струва ми се, че ПП ГЕРБ нямат полезен ход, заяви народният представител.

Вие от ОП ще си промените ли отношението към парламентарната група на ГЕРБ в зависимост от това дали начело е Цветанов или някой друг, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че отношението няма да се промени, защото при много от законопроектите, които се гледат заедно, има допирни точки. Разбира се има и законопроекти, по които има различия между двете парламентарни групи, например по Закона за вероизповеданията. По някои теми от ГЕРБ са дали на заден ход, вслушвайки се в съветите на ОП. Такъв пример е връщането на преференциите в предишния им вариант.

Отлагането на гласуването на пакета „Мобилност 1”

Калин Поповски изрази надежда всички български евродепутати да защитят бизнеса на българските превозвачи, защото той дава между 16% и 18% от БВП.

Без един депутат – Николай Бареков, той заяви, че ще гласува против, отбеляза водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че се е учудил от тази позиция. Народният представител заяви, че сме постигнали само малка победа, а голямата битка продължава, но се надява протестите да окажат влияние. Още повече, че доста страни от Източна Европа са на нашата позиция.

Решението Фондът за лечение на деца в чужбина да премине към НЗОК

Смятате ли, че това ще реши тежките проблеми, които съществуват в този фонд, най-вече безпаричието, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски отговори, че всяка година бюджетът на НЗОК се увеличава с между 300 и 500 милиона лева. Той продължи, че предстои изслушване на управителя на НЗОК, който трябва да обясни детайлите. Какво означава на практика това, че Фондът за лечение на деца преминава към здравната каса, попита водещата.

Събеседникът ѝ отговори, че фондът минава под управление на здравната каса и тя ще финансира лечението на деца в чужбина. Той обясни, че е имало предложение и някои от операциите да се извършват в България от чуждестранни специалисти.

Означава ли това, че повече деца ще се лекуват извън България, или ще се намали техния брой, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски отговори, че, според него, няма да има ограничения, както е било в стария вариант. Той подчерта, че децата не са толкова много и техните лечения трябва да бъдат финансирани приоритетно. Така че може би, че минава към НЗОК този фонд като финансиране е по-добре. Няма да върнем нито едно дете, ако има нужда, заключи народният представител.

Предложенията за затягане на мерките срещу хора, които получават социални помощи, но децата им не посещават училище. Обвиненията към ОП във фашизъм

Защо стана нужда днес отново да се занимавате с тези закони, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски отговори, че в социалната комисия са били разгледани 3 предложения от 3 парламентарни групи във връзка със социалните помощи и мерките, които трябва да бъдат наложени за хора, които не изпълняват закона. На второ четене нещата ще бъдат уточнявани, защото предложенията са от групите на ГЕРБ, БСП и ОП и някои неща съвпадат.

В обществото се надигна протест, става въпрос най-вече сред циганското население, срещу тези мерки. Смятате ли, че те наистина ще повишат присъствието в училища и детски градини на техните деца, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че се надява тези мерки да сработят доста бързо. Той припомни, че до една седмица концепцията на Красимир Каракачанов за мерки срещу неинтегрираните групи ще бъде внесена в МС. Според народния представител, основният проблем е, че голяма част от циганските деца напускат училище и по този начин част от тях се присъединяват към криминалния контингент.

Ние не искаме нищо противозаконно, ние искаме да бъде спазен закона. Ние не казваме цигани, евреи, арменци и едикакви си. Просто всеки един български гражданин трябва да спазва законите и Конституцията на Република България. Не си пускаш детето на училище, спират ти се социалните помощи, защо трябва държавата да те субсидира, когато ти не спазваш Конституцията на България, категоричен беше народният представител.

Обвиняват Ви във фашистки методи спрямо циганското население, отбеляза водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че тези твърдения са несериозни. Тук става дума просто за медийни изяви на хора от ДПС. Той още веднъж подчерта, че концепцията на Красимир Каракачанов не е насочена срещу когото и да било, просто всички трябва да спазват закона.

Подготовката за евроизборите

Има ли шанс Вашата коалиция да се възстанови и така да се явите на евроизборите, или както изглежда може би вас ще ви подкрепи Атака, а НФСБ ще се явяват самостоятелно?, попита водещата Клара Маринова. Калин Поповски отговори, че това е възможно. Той изрази надеждата си здравият разум да надделее и трите партии от ОП да се явят заедно на евроизборите с водач на листата Ангел Джамбазки. Народният представител подчерта, че ВМРО не налага силово Джамбазки, просто той е един от най-активните евродепутати изобщо, с много силен мандат.

На какво разчитате, ако се явявате сами, социологическите агенции не ви дават добри резултати, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че в момента агенциите не могат да хванат личния рейтинг на Джамбазки, а освен това, ако ВМРО се явят самостоятелно, вероятно ще получат подкрепата на други по-малки движения.

Така че ние разчитаме и на партийните структури на ВМРО, и на личния рейтинг на Джамбазки, и на добрите резултати в секторната политика, която води нашият вицепремиер и председател Каракачанов. Надявам се да получим широка обществена подкрепа, не само чисто партийна, да преодолеем бариерата и Джамбазки да влезе, завърши Калин Поповски разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 27 март 2019 година.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *