Д-р Калин Поповски: Вдигането на минималния осигурителен доход на 810 лв. в ресторантьорството ще доведе до повече приходи в ДОО

Д-р Калин Поповски: Вдигането на минималния осигурителен доход на 810 лв. в ресторантьорството ще доведе до повече приходи в ДОО

27 май 2020  |   0 коментара

Ресторантьорският бранш е най-ощетеният от кризата, породена от коронавируса, там щетите са на 100%.

Това коментира пред камерата на „Патарински LIVE“ по Канал 3 народният представител от ВМРО д-р Калин Поповски.

Другите сектори – кой повече, кой по-малко – все пак работиха, но ресторантьоите спряха напълно работа, съкратиха персонала си и за тях щетите са на-осезаеми, допълни той.

Трябва да се търсят резерви в бюджета, за да не се налага актуализация. Темата ще се коментира допълнително между коалиционните партньори в управлението, стана ясно от думите на Поповски. Само ресторантьорския бизнес ще касае 150 млн. лв. намаление на приходната част, което не би трябвало да доведе до сътресение.

Персоналът в ресторантите ще бъде осигуряван на минимум 810 лв., което ще доведе до увеличаване на приходната част от данъците от социалните осигуровки, каза д-р Калин Поповски, като обясни, че проектът е минал на заседание на социалната комисия в парламента, чийто заместник-председател е той.

Това ще увеличи парите в приходната част от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Така пък ще може да се намалят онези 4 млрд., с които всяка година бюджета дофинансира ДОО, заяви народният представител и пак подчерта, че тази мярка – намаляване на ДДС за ресторантьорите няма да доведе до катаклизъм за бюджета.

Жестът, който прави правителството, към този бизнес с намаляване на ДДС ще доведе и до изсветляване на ресторантьорския бранш, вярва депутатът.

Мярката е временна, не е постоянна, става дума за година и половина – втората половина на 2020 и до края на 2021 година, и смятаме, че ще допринесе за стабилизиране на този бизнес, посочи от д-р Калин Поповски.

Цялото интервю вижте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *