Древноиндийски съграждани унищожават поголовно гората край Баня

14 април 2015  |   0 коментара

Според тези, които смятат да строят сметище край благоевградското село Баня, там гора няма. А от кадрите е видно как тя поголовно се сече.

Такъв коментар направи европейският представител и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки за „Тази сутрин“ по БТВ.

Виждат се нашите древноиндийски съграждани, с резачки – унищожават всичко наред. Виждат се дърветата отсечени, подредени за изнасяне. Това е чисто престъпление, каза Джамбазки. Той напомни, че заради това и Патриотичният фронт предложи мораториум върху износа на дървесина и приемане на законови изменения.

Проверка на Министерството на туризма по случая пък показва, че край с. Баня не се сече борова гора.

Евродепутатът коментира, че заключението е абсурдно, защото е очевидно, че гората съществува и тя се сече. По думите му хората от с. Баня искат това да се преустанови, защото тяхната заетост е свързана с туризма, а няма как да бъдат привлечени туристи като изчезне боровата гора. Има и извори с минерална вода, допълни заместник-председателят на ВМРО – и това също е причина местните да не искат сметище там.

Проектът за строеж на сметище край с. Баня предизвика множество протести, последният от които се проведе в София пред сградата на Министерски съвет и бе подкрепен от евродепутата Ангел Джамбазки и от народни представители от Патриотичния фронт. Българският евродепутат е поставил въпроса за изграждането на спорното сметище и в Европейската комисия, а ВМРО внася сигнал в прокуратурата заради незаконната сеч.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *