Доц. Михов: Съдът трябва да решава за извеждането на дете в риск

Доц. Михов: Съдът трябва да решава за извеждането на дете в риск

26 юни 2020  |   0 коментара

Според него това трябва да се случва при бърз, прозрачен и равнопоставен процес

С общ законопроект ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат 10 години абсолютна давност за събиране на вземанията на физическите лица.

В същото време депутатите от ВМРО предложиха в срок от 4 месеца да се направи анализ на действащия Закон за социално подпомагане. Очаква се до 6 месеца ведомството да представи Кодекс за социалното подпомагане.

Социалното ни законодателство е фрагментирано, то е разпиляно - с множество поправки, правени в различни времена в последните 30 години. Трудно можем да кажем какъв е обемът на социалните защити, какви социални помощи могат да получават българските граждани и в какви случаи.

Това посочи зам.-председателят на ВМРО доц. Милен Михов за „Денят ON AIR“. По думите му е необходимо да се анализира цялата гама от социални подкрепи и да се кодифицира социалното законодателство.

Анализът на системата за социално подпомагане ще ни даде отговор на въпросите: достатъчна ли е глобалната сума, която се отделя от обществото, в кои сфери тя е достатъчна, в кои имаме недостиг, колко трябва да добавим, и най-важното - как да управляваме този обществен ресурс, обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Относно Закона за социалните услуги доц. Михов каза, че общественото мнение е белязано със страх и опасения, които засягат семейството и децата.

На първо място трябва да се определи точно ролята на неправителствените организации. И съмненията, че НПО-тата могат да играят ролята като посредник между държавата и гражданите, да стоят на изхода и на входа на системата - мисля, че има основания. Това трябва да бъде прецизирано. На второ място поставяме въпроса за прилагането на най-тежката репресия - извеждането на дете в риск от семейната среда. Решението за това трябва да бъде вземано от българския съд в един прозрачен, но бърз съдебен процес, където двете страни да бъдат равнопоставени - социални служи и семейство, допълни доц. Михов.

Относно предложението за 10 години давност на събирането на дългове на физически лица, той уточни, че сега в настъпил моментът, в който трябва да се реши този противоречащ на естествената ни среда въпрос за вечния длъжник.

Статистиката показва, че близо 600 000 български граждани имат просрочени задължения под една или друга форма. Това просрочие е между 10-15 години в определени случаи. Това не може да бъде приемано в една европейска държава като България, в която единствено липсва закон за личния фалит, коментира още доц. Михов.

Вижте целия разговор във видеото>>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *