Доц. Михов: Консенсусът за матуритетен български език в ЕС е израз на родолюбие и патриотизъм

Доц. Михов: Консенсусът за матуритетен български език в ЕС е израз на родолюбие и патриотизъм

15 декември 2017  |   0 коментара

Защо българският език трябва да стане матуритетен във всички страни-членки на ЕС и държавите с българско малцинство и какви стъпки е необходимо да извърви страната ни, за да даде шанс на малцинствата ни зад граница да запазят националното си достойнство?

Инициативата на ВМРО коментира пред БНР доц. Милен Михов – вносител на проекта за защита на българския език и заместник-председател на парламентарната комисия по образование.

Доц. Милен Михов:

Консенсусът за матуритетен български език в ЕС е израз на родолюбие и патриотизъм. Ние продължаваме да смятаме Европа като нещо далечно и отделено от България, което не е така. В Европа, в Европейския съюз живеят, по различни данни, над милион българи. Над 200 хиляди деца живеят там, в Европа и това са нашите деца. И ние трябва да изградим такива отношения, правни и нормативни норми, които да дадат възможност на тези българи и на техните деца да получат достойно и качествено образование по български език, така че да могат да живеят в Европа като български граждани и да носят и да съхраняват българския език и българските традиции.

Един от тези въпроси е именно признаването и уреждането на нормативната основа за полагането на матура по български език в държавите членки на Европейския съюз.

Този въпрос се повдига от доста по-отдавна. Асоциацията на българските училища е една родолюбива организация, която обединява училища, работещи като неправителствени организации в държавите членки на ЕС. Те винаги са се ползвали с подкрепата на ВМРО и ще припомня, че миналата година аз лично и моите колеги събрахме 48 подписа от народни представители в 43-ото Народно събрание от всички политически групи в подкрепа на тази петиция и трябва да си припомним, че тогава министърът на образованието г-жа Кунева като че ли не вярваше, меко казано, в успеха на тази инициатива. Разликата е, че днес ние, като управляващи в това правителство, ясно сме поставили тази цел и министър Вълчев реализира тази политика. Това е на практика една активна политика на Министерството на образованието и науката и на външното министерство в постигането на двустранни споразумения между държавите-членки на реципрочна основа, защото днес в България се държат матури по основните европейски езици и ние поставяме въпроса на реципрочна основа да се даде възможност на нашите български граждани и на техните деца да държат такава матура в държавите-членки. И виждаме, че при посещението на г-н Борисов в Обединеното кралство този въпрос беше поставен на най-високо ниво. И там е постигнато споразумение – съгласие да започнат активни преговори с двете министерства на образованието за сключването на необходимите документи. Можем да кажем, че това е успех на една обща родолюбива политика, в която ВМРО и Обединените патриоти имат определена решаваща роля.

Образованието ни е сфера на общоевропейска регламентация, но петицията и поставянето на въпроса в Европейския парламент създават необходимата основа за постигане на двустранни споразумения и аз мисля, че петицията и активността на българските евродепутати, на Асоциацията на българските училища зад граница, по всички фактори подпомагат българската дипломация и усилията на Министерството на образованието и науката да постигнем такива споразумения, обясни Михов.

Народният представител открои важността на предложението за бъдещето на българчетата, живеещи в чужбина:

Наблюдавам добре процеса и зная, че в дирекция „Международни отношения” в Министерството на образованието и науката работят активно по тези въпроси и затова сме убедени, че следващата година ще имаме постигането на първи такива договорености, които ще ни дадат възможност да реализираме тази идея. А тя е много важна, защото съдържа и нещо много практично и важно – ако едно българско дете получи възможност да положи матура по български език в Испания, във Великобритания или на друго място, с тази оценка то свободно, безпрепятствено и на равни основи с всички останали свои съвипускници и деца от България ще може да кандидатства в българските университети. Това на практика дава възможност нашите деца, които завършват в Европа, да имат свободен избор или да продължат своето висше образование в Европа, както и да се върнат в България, където могат да получат едно много добро европейско образование.

Не бих се ангажирал да правя прогноза в определено време, но ако успеем да постигнем такова споразумение с Великобритания следващата година, аз съм убеден, че ще имаме много такива примери, каза в заключение Милен Михов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *