Доц. Михов: Длъжни сме да осигурим всичко необходимо за развитието на българската наука

12 юни 2020  |   0 коментара

Депутатът почете паметта на акад. Воденичаров

Не буди съмнение значимостта на институцията Българска академия на науките. Безспорна е и необходимостта от грижа на държавата за развитието на българската наука в лицето на БАН.

Това заяви в изказване в парламента доц. д-р Милен Михов – заместник-председател на ВМРО и депутат от Обединени патриоти, по време на обсъждането на годишния доклад за дейността на Българската академия на науките за 2019 г., който бе приет единодушно от Народното събрание.

В изказването си той напомни за личността и делата на акад. Стефан Воденичаров, който ни напусна наскоро:

Акад. Стефан Воденичаров е един от видните представители на тази институция, който ни напусна съвсем наскоро. Заслужено е в тази зала и това място да бъде скромно почетено делото на Воденичаров. Повече от половин век неговото име се свързва с развитието на института по металознание, част от БАН.

Той е от онези учени, които илюстрират връзката между практическите нужди на държавата, обществото и икономиката и българската наука. Несъмнени са приносите му в развитието на теоретичната наука, в металознанието. Автор е на десетки патенти и стотици научни публикации. Има съществен принос в българската оръжейна индустрия, откривайки нови технологии и интелигенти средства за защита. Под негово ръководство Институтът по металознание разработва технологии, които се продават по целия свят.

Негова е заслугата за развитието на българската ядрена енергетика и подчертавам нещо много важно – акад. Воденичаров има заслуга за защита на българските национални интереси и ядрената ни централа в Козлодуй.

Акад. Воденичаров по възрожденски съчетаваше в себе си упорития труд в полза на Отечеството, последователния учен и откривателя и новатора в технологиите. Той бе човек патриот, родолюбец не на думи, а доказано в науката и в своята обществена дейност.

Дълбоко убеден съм, че сред младите в БАН има хора, които следват този път, и ние сме длъжни да осигурим всичко необходимо за развитието на българската наука в полза на българската икономика, общество, сигурност и отбрана, призова в заключение доц. Михов.

Вижте изказването във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *