Доц. Михов: Малко отложени във времето, но изпитите след 7 и 12 клас трябва да се проведат

Доц. Михов: Малко отложени във времето, но изпитите след 7 и 12 клас трябва да се проведат

30 април 2020  |   0 коментара

Малко отложени във времето, но изпитите след 7-и и 12-и клас трябва да се проведат... Ако отпаднат матурите, ще принудим всички 52 университета в страната да проведат изпити за прием, което допълнително ще усложни ситуацията.

Това каза пред БНР доц. Милен Михов, депутат от ВМРО - Обединени патриоти, заместник-председател на парламентарната комисия по наука и образование.

Той подчерта, че проблемът засяга почти всяко българско семейство и затова трябва да се проведат разговори и със синдикати, и с представители на образователната система и да се оформи „едно разумно решение“. 

По думите му не трябва да се бърза с решението, защото положението е достатъчно динамично.

Подходът към извънредната ситуация трябва да е подчинен на няколко принципа – здравето на децата да не се поставя под заплаха и трябва да се осъществят определени изисквания от закона, свързани с оценяването на децата в някои класове, особено в 7-и и в 12-и клас. Нашето становище е, че трябва да се намери едно разумно сечение между тези два въпроса. Затова мислим, че е разумно да бъдат оформени онлайн, но когато става дума за тези в 7-и и в 12-и клас, трябва да проведем фактически, физически изпити, допълни доц. Михов в предаването „Нещо повече“. 

Доц. Михов е категоричен, че трябва по-решително да се постъпи към системата на висшето образование и всеки университет индивидуално да подходи към ситуацията:

Да дадем възможност на ВУЗ-овете да избират сами формата на изпитите за предстоящата сесия. Има много специфика при определени специалности.

Интервюто с доц. Милен Михов можете да чуете в звуковия файл >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *