Доц. Милен Михов: Със съобщението за дължимите данъци, гражданите трябва да получават информация как ще се харчат те

Доц. Милен Михов: Със съобщението за дължимите данъци, гражданите трябва да получават информация как ще се харчат те

24 октомври 2019  |   0 коментара

Интервю за 24 часа с кандидата за кмет на Велико Търново доц. д-р Милен Михов

- Доц. Михов, защо 34 е повече от 43 и 71?

- Защото ние имаме твърдата увереност, че можем да наложим едно честно и отговорно управление с грижа за хората и за всички населени места от община Велико Търново. Защото зад този номер в бюлетината стоят почтени личности, професионалисти, изградили авторитет и място в обществото чрез труд, постоянство и професионализъм. Защото имаме ясна визия какво искаме и трябва да свършим. Избрахме за мото на кампанията „С нас идва промяната“ защото сме убедени, че великотърновци желаят промяна, но не просто на една партия с друга, а качествена, ново отношение към проблемите и управлението. В последните десетилетия кметската власт следваше държавната. В първата година  бяха кметове на БСП, после дойдоха хората на СДС, сега на ГЕРБ. Сигурен съм, че в изборите моите съграждани виждат и очакват шанс за качествена промяна. Хората вече искат свое управление, което да спазва ангажиментите си, което да се захване с отлежаващи с десетилетия проблеми.

- Кои са те?

- Видимите проблеми се споделят от всички граждани на Велико Търново и населените места и бяха поставяни при всички мои срещи по време на кампанията. Те са свързани с градската среда, транспорта, паркирането, уплътняването на жилищната среда или ясно казано - презастрояването. В населените места от общината хората се оплакват от лоши пътища, проблеми с водоснабдяването, липса на канализация. Дори град като Дебелец и близките до общинския център населени места в 21-век нямат канализация. Това са проблеми, които от години се поставят. Излизат обаче и нови. Ако преди 20 г. беше невъзможно в близките селища да се говори за газификация, то днес този въпрос се поставя в Дебелец, поставя се в Леденик и в други близки населени места. 

Всъщност огромният проблем е липсата на градоустройствена визия за развитието на Велико Търново, липсата на базисни програми и документи. Градоустройственият план е приет в далечно време, за което специалистите не си спомнят, а транспортно-комуникационният план, в който се уреждат въпросите за комуникациите, връзките, движението е от края на 80-те години. Върху такива документи не може да се гради съвременна, модерна транспортна схема и това поражда хаос в организацията на движението, хаос в градския транспорт, хаос в паркирането. Затова една от първите ми задачи ще е бързото започване на работа по подготовка на базови документи като общ градоустройствен план, нова транспортна схема, които да са научно подплатени и да чертаят развитието на града и общината в следващите десетилетия.

Ние виждаме Велико Търново като зелен град на екологично равновесие. Много сериозно трябва да се разгледат плановете и нормите за изграждане на новите квартали, в които улиците и тротоарите сега се планират в минималните възможни размери и това е за сметка на озеленяването и за сметка на комфорта на хората.

- При старта на кампанията обещахте безплатни детски градини, после видяхме това обещание и при част от Вашите опоненти. Това не Ви ли притеснява?

- Никак. Вярно е, че нашите идеи се тиражират от нашите опоненти. Това означава, че сме на правилния път. Наш приоритет е образованието. То е пътят към преодоляването на демографската криза и задържането на младите хора във Велико Търново. Защото само образовани, обществено активни млади хора могат сами да творят своето настояще и бъдещето на града. Ние ще запазим и ще увеличим разходите в училищната инфраструктура. Много важен въпрос е създаването на условия за едносменен режим на обучение в училищата. За решаването му е нужна както организация, така и инвестиции за осигуряването на нужната материална база. 

На следващо място ние смятаме за необходимо и целесъобразно да инвестираме в училищната среда. Не искаме да повтаряме лошия пример, когато в училище „Вл. Комаров“ бяха инвестирани над 3,5 млн. лв. при условие, че в него се обучават под 200 деца. Затова наш приоритет в следващите години ще бъде инвестирането в основно училище „П.Р. Славейков“, довършване на новата сграда на детска градина „Здравец“. С модернизация на общинското училищно общежитие „Кольо Фичето“ ще създадем съвременни и удобни условия за нашите ученици и ще създадем възможност за привличане и на ученици от други общини. Наш общ приоритет е в края на мандата да имаме безплатни детски градини за всички деца в общината. 

Нашата мечта е да имаме един град на младите, в който и студентите и всички млади хора да живеят и да се развиват. В тази посока смятаме да разработим и общинска програма за платени стажове в общинската администрация и структурите на общинско подчинение, с което да дадем още една професионална възможност  на младите хора.

- Коя беше липсващата тема по време на предизборното говорене, според Вас?

- Извън целия публичен дебат останаха въпросите свързани с общинския бюджет, общинската икономика, данъчната политика, прозрачността в харченето на обществения ресурс. 

Категоричен съм, че трябва и ще наложим принципи на прозрачност в данъчната политика. Всеки гражданин, когато получава съобщенията си за данъчни задължения да получава и инвестиционната програма на общината, в която ясно да се посочва къде ще бъдат насочени инвестициите; какво ще бъде направено в съответното населено място или квартал.

 Още в първите месеци на нашето управление ще възложим изработването на една индикативна инвестиционна програма за следващите 4 години по населени места и по квартали, с която да бъдат запознати всички граждани. Така още в началото на мандата всички живеещи, работещи, учещи в община Велико Търново да знаят какво предстои да бъде направено в съответното населено място или квартал, къде ще се ремонтира, строи, прокарва улица и т.н.

Като говорим за икономика и развитие, не бива да си затваряме очите и за друг важен проблем – големия брой обществени поръчки, прекратени поради пропуски в организацията и провеждането на процедурите. Това има пряко отношение върху резултатите. Удължаване на срока до сключване на договора за изпълнение на практика поставя под риск както реализацията на проектите, така и качеството на строителните и ремонтни дейности. 

Много важен проблем е заниженият контрол от страна на общинската администрация. Затова ние предлагаме да се създаде общински инспекторат, а защо не и общинска полиция, която да има правомощията и задачата да контролира както изпълнението на обществените поръчки, така и спазването на всички общински разпоредби и правилници. Това ще доведе до дисциплина на изпълнителите и ще защитава обществения интерес.

- Посочете Ваше персонално силно качество. 

Смятам се за перфекционист и човек на реда. Имам един принцип „Всяко нещо на мястото си и едно място за всяко нещо“. Това не на всички и не винаги се харесва, но много помага и в личен, и в професионален, и в обществен план. Най-важно е да си свърша работата, пък било то и с риска на някой да не му хареса.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *