Доц. Милен Михов: Президентът ще бъде рекордьор по използването на конституционно си право да налага вето

05 септември 2019  |   0 коментара

Очевидно президентът ще бъде рекордьор по използването на конституционно си право да налага вето, каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов по време на дебатите по президентското вето върху Закона за военното разузнаване, цитиран от агенция „Фокус“.

По думите му заплахите за сигурността са разнообразни и законът позволява в структурите на „Военна информация“ да работят не само военнослужещи, но и цивилни. Ние пак ще повторим своите позиции. Вчера на комисия направих един паралел, че този спор ми прилича на спора каква да е котката - бяла или черна. Китайците отдавна са намерили отговор на този въпрос. Не е важно какъв цвят е котката, а дали лови мишки, коментира още доц. Михов.

В този смисъл доц. Михов обърна внимание, че няма забрана началникът на службата „Военна информация“ да бъде военен, а че може да бъде и цивилен гражданин. Законът не се казва „Закон за служба Военна информация“, а „Закон за военното разузнаване“. Много ясно е описано, че то се осъществява в две институции - Служба „Военна информация“ и разузнавателните структури в командните щабове и структурите на въоръжените сили, коментира още доц. Михов.

Той подчерта, че не приема, че промените се правят за конкретен човек.

Достоверно научихме вчера, че това е стотното поред вето, не на президента Радев, а откакто действа тази Конституция. На президента Радев това е 19-ото вето, допълни още доц. Михов.

По думите му остават още две години на президента. Очевидно той ще бъде рекордьор по използването на това конституционно право и тук следва въпросът защо. Песимистите в тази зала ще кажат, че е калпаво законодателното производство. Не искам да споря по въпроса докъде е пълна чашата, но се присъединявам към оптимистите в тази зала. Президентът Радев използва своето конституционно право в твърде голям размер и това е негово право. Той откри своята предизборна кампания вчера, посещавайки парламента – за пръв път след полагането си на клетва. Ние очакваме юбилейното 20-о вето, заяви още доц. Михов.

След изказване на Волен Сидеров, че „Военно разузнаване“ е във фалит и реплики по адрес на вицепремиера, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов, доц. Михов репликира от трибуната на Народното събрание с ирония, че най-вероятно Сидеров е направил Каракачанов и председател на ВМРО. И допълни:

Г-н Каракачанов участва във ВМРО от времето, в което Вие, г-н Сидеров, бяхте активист на СДС и пишехте редакционни материали за възхвала на НАТО и САЩ, срещу което сега протестирате, но същността на моята реплика е, че Вие хвърлихте една бомба, казвайки че „Военното разузнаване“е във фалит. Много държа да се изясните в какво отношение говорите за фалит – финансов, ресурсен, кадрови или оперативен.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *