Доц. Милен Михов: Електронното гласуване крие прекалено много опасности

Доц. Милен Михов: Електронното гласуване крие прекалено много опасности

06 декември 2018  |   0 коментара

Чрез закона се цели да се лекува недъзите на изборната ни система, казва депутатът

Промените са наложителни, защото преди няколко години Изборният кодекс беше една дълго обсъждана тема в обществото. Търсеха се механизми да се лекуват недъзите на избирателната система – купеният, корпоративният вот. В тази дълга сага бяха въведени механизми, които днес виждаме, че са трудно постижими. Само преди няколко дни в медиите се представиха информации, че може да си поръчаш на достъпна цена хакерска атака против някого.

Това обясни заместник-председателят на ВМРО и народен представител от Обединени патриоти доц.д-р Милен Михов в ефира на България ОН ЕР.

Преди няколко години електронното гласуване беше много популярно, но днес, след това, което стана на последните избори в САЩ и намесата на Русия, тази идея вече звучи в друг контекст. Ще отворим прозореца за едни кибератаки, това гласуване като цяло крие много опасности. Така доц. Михов коментира искането за въвеждането на електронното и машинно гласуване на следващите избори у нас.

Според него, има много начини, по които изборът може да бъде компрометиран.

По думите му, много експерти в сферата на киберсигурността са категорични, че при електронно гласуване има много опасности, а защитата ще струва извънредно много пари.

Все пак може да бъдат дискутирани различни варианти. Машинното гласуване също е вариант, но и при него има условности. При него може да се проследява кой човек как е гласувал. Може да се въведе такова гласуване в секциите, където има над 300 души. Не се знае обаче колко ще струват машините, заяви депутатът.

Той все пак поясни, че ако бъде въведено машинното гласуване, то няма да измести напълно ръчното такова. При подобна ситуация всеки избирател ще избира как да гласува, допълни Михов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *