Доц. д-р Милен Михов е сред учредителите на похода „Светият път“

Доц. д-р Милен Михов е сред учредителите на похода „Светият път“

25 февруари 2019  |   0 коментара

Доц. д-р Милен Михов - заместник–председател на Комисията по образование и наука и народен представител от ВМРО в парламентарната група на „Обединени патриоти“ е сред учредителите на Национален инициативен комитет за отбелязване 550 години от връщане мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир и организиране поклоннически поход по маршрута.

Доц. д-р Милен Михов изрази надежда „Светият път“ да се превърне в общонационално събитие, което да ни обедини като нация.

Съмишленици на голямото културно и духовно начинание се събраха на 22 февруари (петък) в националния военен клуб в София. Идейните основатели на „българското Камино“ са Евгени Коев (преподавател, спелеолог и председател на пещерен клуб) и Паскал Пиперков (гл. асистент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, четец, певец и свещеносец на Българската православна църква, хоби – туризъм). Повече от три години двамата извършват научни изследвания, като целта им е възстановяването на автентичния маршрут, по който е преминала монашеската процесия със свещените мощи през 1469 година.

От 1 до 31 юли поклонниците ще извървят над 550 км от Велико Търново през Никопол, Плевен, София и Дупница до Рилския манастир. Най-големият български поклоннически поход ще премине през 7 административни области, 19 общини, 4 епархии на Българската православна църква, над 80 населени места, природни паркове, средновековни манастири и паметници.

Инициативата ще бъде под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който, освен политик, е и историк.

Повече информация можете да получите във Фейсбук групата Светият път“ – по пътя на пренасяне мощите на Св. Йоан Рилски.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *