Доц.д-р Милен Михов: Нито аз, нито ВМРО има нещо общо с блокираните сметки на ВТУ

Доц.д-р Милен Михов: Нито аз, нито ВМРО има нещо общо с блокираните сметки на ВТУ

18 декември 2018  |   0 коментара

Народният представител от ВМРО доц.д-р Милен Михов ще отправи питане до министерството на образованието и науката за разплатените задължения на МОН към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Михов ще попита също министъра на образованието и кога са били направени преводите. 

Това съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ доц.д-р Милен Михов. Той е избран за депутат от 4 МИР Велико Търново, заместник-председател е на комисията по образование и наука в 44-ото Народно събрание. Преподавател по история в катедра „Нова и най-нова история на България“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и помощник ректор, като в момента е в неплатен отпуск заради депутатството. Той даде пресконференция в отговор на тиражираните напоследък твърдения за неговата лична и организационна отговорност, свързана със сегашните проблеми на ВТУ.

Милен Михов подчерта, че е важно да стане ясно откъде идват проблемите със запорирането на сметките на Великотърновския университет в края на календарната година. 

Народният представител отрече категорично, че ВМРО, и в частност той, е повлиял за блокирането на сметките на университета, и с това е ощетил преподаватели и студенти.

Нито аз, нито ВМРО има нещо общо със сегашните проблеми на Великотърновския университет, нито като идея, нито като възможности, нито като мотиви, посочи народният представител. 

Милен Михов заяви:

Поисках да кажа това, което искам, че то да бъде чуто от моите колеги във Великотърновския университет по повод поредното тиражиране на обвинения лично към мен и спрямо Организацията, в която членувам 25 години, за някаква съпричастност към финансовите проблеми на Великотърновския университет. Длъжен съм категорично да опровергая тези неверни, лъжливи твърдения. Тук ще бъда малко емоционален и личен. Във Великотърновския университет работя 30 години. С една голяма част от колегите сме започнали заедно. Много добре си спомням времето, в което трябваше да се работи, да се живее и да се занимаваш с наука за 80 долара заплата. И през ум не ми е минавало, че може да се направи така... Нито по идея, нито по възможности, нито по мотиви може да се обвинява ВМРО за блокиране на сметките на Университета и с това е ощетила преподаватели и студенти. Нито аз, нито ВМРО имаме нещо общо със сегашните проблеми на Великотърновския университет. Нямаме интерес да правим това нещо.

Доколкото ми е известно, всички бюджетни организации са в системата за електронно разплащане „Себра“, която не може да бъде блокирана и запорирана.

Доколкото имам информация, бюджетът е изпълнил всички разплащания към ВТУ за 2018 г. Още тази седмица ще поискам отговор от министъра на образованието изплатени ли са, съгласно бюджета, всички задължения към Великотърновския университет и кога са били направени преводите. За да е ясно откъде идват проблемите, ако има такива, в нашия Университет.

За пореден път сред моите колеги се разпространяват внушенията, че аз лично имам възможности да дирижирам фирми, независими органи в България, било то прокуратура, министерство на образованието или други. В тези теории на конспирацията аз не искам да влизам и още веднъж декларирам, че нямам никаква съпричастност и никога не ми е минавало през ум да си играя със съдбата на хората.

В отговор на журналистически въпрос той обясни:

От две години и половина аз съм едва ли не човекът, който има основна цел да твори лоши неща за университета. Аз бях обвиняван, че работя срещу оценката на Националната агенция за оценяване и акредитация, че съм в основата на всички проблеми в Университета, и аз съм посочен като главния виновник за всички нещастия на Великотърновския университет през последните години. Ако това е подчинено на предизборната кампания, която върви вече в Университета с оглед изборите през май 2019-а година, аз мисля, че това обяснява логически нещата, че това ръководство смята моята скромна особа като някаква конкуренция в предизборната кампания.

Въпросът е, че се намесва и името на Организацията ми, което вече прави нещата публични. Смятам, че ВТУ е над политиката, университетът е най-ценното, което има Велико Търново, и първа грижа на всички е съхраняването и развитието на този безценен дар, който имаме, като един национален и европейски образователен и научен център.

снимка: Actualno.com

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *