Доктрината на неоосманизма настъпва към Македония

Доктрината на неоосманизма настъпва към Македония

12 юни 2014  |   0 коментара

Турция стана тясна за амбициите на Ердоган – партията му ще се вихри и в Македония

Целта била да се засили политическото влияние на Анкара на Балканите, пише Инюз.

На политическите амбиции на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган и приближените му им стана съвсем тясно у дома и са на път да се развихрят на Балканите. Според македонския вестник „Телеграф“ министър-председателят е тръгнал сериозно да реализира от плът и кръв доктрината за неоосманизма, за чийто автор се смята неговият външен министър Ахмет Давутоглу.

Според медията Партията на справедливостта и развитието на премиера планувала да подхване политическа дейност в Косово, Македония и Албания. Тя щяла да открие филиали в трите държави. 

Информацията тръгнала от гръцки медии. Те информирали, че задграничната дейност на партията на Ердоган е била дискутирана в Истанбул на конференция под патронажа на вицепремиера Емрулах Ишлер. На нея били поканени представители на турската общност зад граница. 

Целта да се сформират нови структури в балканските държави била да се засили политическото и финансовото влияние на Турция в региона. 

Планът на Ердоган и компания бил да се увеличат турските инвестиции и да се инициират културни проекти, сред които и реставрирането на исторически паметници от времето на Отоманската империя. От доста време политиците от южната ни съседка изявяват желание да поемат грижата за културните паметници и у нас. Също така щяло да се осигурява обучение на студенти на турски език и поддръжка на неправителствени организации на малцинството зад граница. 

Ишлер изразил мнение, че структурите на партията в Македония може да се формират за кратко време, тъй като там имало нужната логистична подкрепа и многолюдно турско малцинство. Също така политическата сила разполагала с местни телевизии и вестници. 

Планирано е Партията на справедливостта и развитието да отвори офис в Скопие. 

Представителите на малцинството там обаче не знаят откъде е тръгнала тази инициатива и дали политическата сила ще се ползва с подкрепата на местните турци.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *