Докато има гета, ще има проблеми

Докато има гета, ще има проблеми

31 юли 2014  |   0 коментара

Циганските гета хвърлиха сериозно предизвикателство срещу българското общество и институциите. Сагата около събарянето на незаконните цигански постройки в Стара Загора доби неочаквано обрат с „бунта” на циганите от кв. „Факултета” в София.

Затварянето на линията София-Кулата-Солун е симптоматично за парализата, в която българската държава е изпаднала. Този стратегически железен път за страната и Балканите стана заложник на интересите на група катунари, живеещи в нарушение на закона на ръба на самата жп линия.

Всъщност зад „спонтанната” акция на циганите от „Факултета” прозира нещо съвсем елементарно – опит да се сплаши държавата, респективно Столична община по въпроса с незаконните постройки в София.

ВМРО.БГ публикува коментар на Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и доскорошен общински съветник в София по казуса:

Проучвал съм детайлно въпроса с незаконните цигански гета. Специално за кв. „Факултета” освен десетки жалби и сигнали от жители на район „Красна поляна” съм получавал и оплаквания от служители на БДЖ, НКЖИ, от жители на гр. Перник. Катуните на циганите са разположени върху самата линия. По мои съвсем груби изчисления във „Факултета” има поне 1500-2000 незаконни постройки – такива които се ползват за жилища, складове, външни тоалетни, гаражи, работилници и т.н.

Докато не се предприеме масирана акция, при която незаконни постройки да се изринат, гетото ще цъфти и генерира все по-големи проблеми. Работници в БДЖ са ми споделяли, че има опасност в средната част на железопътния участък, минаващ през „Факултета“, всеки момент копторите да паднат върху линията. А ако тогава минава влак? Рискуваме живота на хора, защото обитателите на гетото имат негласна индулгенция от властта да правят каквото искат.

Докато гетата не бъдат сринати, техните обитатели ще продължат да бъдат аморфна необразована, бедна маса, която се ползва от партиите на статуквото за резервоар на гласове.

А междувременно всички останали ще продължат да страдат.“

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *