Днес е празник – Бабинден!

Днес е празник – Бабинден!

08 януари 2020  |   0 коментара

На 8 януари (или на 21 януари по стар стил) по традиция отбелязваме Бабинден - един от големите народни празници, посветен на жените, които помагат при раждане. Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата.

В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите нераждали невести. Изпълнявали различни ритуали, а родилките, на които са помагали, им гостували, за да отдадат почит.

Някога бабата акушерка ставала рано и посещавала къщите, където е изродила дете. Носела бяла и червена вълна, лепяла я с мед като коса на момиченцата и като мустаци и брада на момченцата - благославяла ги да остареят и побелеят, хвърляла жито, давала им да близнат медец и изричала:

„Да се червите като таз вълна,
да се гоите като просото,
да се роите като кошера.“

Майките пък рано сутрин наливали вода от чешмата, към нея добавяли китка здравец или босилек - като символи на здравето, добротата и плодовитостта. Отивали в къщата на бабата, подавали ѝ сапун, поливали ѝ с вода от менчето и я дарявали с пешкир, в който има пара.

Задължително носели и някакво ястие, питка, винце. После всички сядали на трапезата и се гощавали, пеели песни и играели хора. По време на празника не се допускат мъже.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *