Димитър Антов: Циганските банди са разделили гробищата на парцели по фамилии

Димитър Антов: Циганските банди са разделили гробищата на парцели по фамилии

26 ноември 2019  |   0 коментара

Този рекет е почти същият като с телефонните измами, казва в „Ничия земя“ Димитър Антов. Предаването с автор Елена Чопакова разказва за парчетата земя с размери два на два на един метра. Пред камерата на NOVA застанаха хора, с които никой не иска да общува, но на всички все някога се налага - хората, които правят надгробни паметници.

Един от тези хора е Димитър Антов – общински съветник от ВМРО и представител на Сдружението на каменоделците.

Тези хора обясниха защо българските гробища са в окаян вид и кой мародерства над опечалените близки. Да търгуваш с мъката е грозно, а гробищата трябва да са място, където да скърбиш спокойно.

За съжаление обаче смъртта е бизнес без край, особено в демографски умираща България. Кога рекетът се намеси и в смъртта и напусна пределите на живота, не е много ясно…

Преди 17 години, когато г-жа Фандъкова беше заместник-кмет, ние от Сдружението на каменоделците отидохме на първа среща с нея, за да се оплакваме от проблемите в гробищните паркове. Тогава нямаше добра воля да се решат тези проблеми и те ескалираха, тоест проблемите са от 20 години. Имаше едни цигански банди, които обикаляха от гроб на гроб – крадяха, преместваха атрибути от едно място на друго, или пък ги препродаваха. Рекетираха бабите и дядовците и всеки, който могат, сподели Антов.  И допълни:

Продължават да се разхождат същите тези цигански банди. Разделили са си гробищата на парцели – по фамилии и рекетът е почти същият като този с телефонните измами. Става въпрос за събиране на много пари от гражданите и хората са податливи, има случаи, в които могат да стигнат до 20 хиляди лева.

Стигнали сме до това положение, че бабите като стигнат до входовете на гробищата да питат охранителя има ли хора вътре, защото ако има – няма да влезна. Това е повсеместен тормоз над хора и директна кражба. Даже смятам, че такова действие може да се класифицира като мародерство, защото когато някой плаче над гроба на близкия, да дойдеш да му предлагаш услуга срещу пари, е нагло. Човекът в този момент е уязвим и с него постъпват както си искат, категоричен бе каменоделецът.

Влезте сега в Софийския гробищен парк, постойте 10 минути и ще видите как по някоя алея бавно се движи кола, спира – тръгва – спира. Този не е тръгнал да се разхожда. Съседната алея ще видите човек на велосипед, който си подсвирква с работни дрехи и обикаля алеите и се връща, обикновено обикаля около едни и същи парцели, защото това са неговите. В трети вариант ще видите пък някой с лопата на рамо, безгрижно и безцелно пак се разхожда из определи парцели. Ако Вие застанете до някой парцел, той веднага ще дойде при Вас и ще Ви каже, че е от общината, даже са си намерили и общински баджове отнякъде. Ще Ви каже, че на него му е поръчано от общината да се грижи за гражданите. Става така, че ти забива някаква яка цена за работа по гроба, взима ти капаро и после ако реши, че ще продължава да те рекетира, ще ти се обади пак, ако не – никога повече няма да го видите. По-често най-ужилените от тази схема са възрастните хора, които са по-безпомощни. Кои са най-често ужилените от телефонните измами – възрастните хора – подобна схема, заяви Антов.

Когато се стигне до сделка, ако тя е за 100 лв., накрая стига до 500-600 лв. Винаги така става. Те са умели манипулатори, както тези „гадатели“ пред Света Неделя, както телефонните измамници – всички те са добри психолози, в лошия смисъл на тази дума. Те имат много добър опит и не са случайни импровизатори на момента. Те си имат готови игрови схеми, с които работят и живеят добре. Най-често мъже са тези манипулатори, но има и жени. Мъжки бизнес. Сега има и по-млади 20-30-годишни, има 50-годишни, но има и стари доайени, които ги знаем от много време. Напоследък обаче се напълни с много млади, които ние не познаваме и те са нагли, за разлика от старите, които ме познават и като ме видят си тръгват, разказа каменоделецът Антов. Той допълни още:

Младите прилагат и насилие, например започват да клатят паметника и те всъщност го разглобяват, а човекът им се моли да го оставят на мира и накрая си плаща, за да си отидат, тоест такса спокойствие. Те са царе на триковете на манипулацията.

При тези схеми понякога се стига и до изпълнение на поръчката, защото когато има изпълнение, може да вдигаш цената. Започват да се предлагат допълнителни услуги, без които не може. Имало е фрапиращи случаи, имаше документация при нас, която е стигнала до 20 хил. лв. Някаква жена, която е била счетоводител, 70-80-годишна. Тя е снимала всички документи, чрез които показва парите, които им е дала. Първо я излъгали, че има двоен гроб, който пък не е имал нужда нищо да се прави – общината ще вземе единия гроб, ако двата не са разделени с бетон, и така бабата се уплашила. Те са методични измамници, категоричен бе Антов.

Ние, които поправяме чуждите грехове, работим на много по-ниска цена, винаги взимаме под половината на реалната цена, защото човекът вече един път си е платил. Хората често пъти са жертви, защото срещу тях стоят добри играчи, обясни той.

Мерките срещу този проблем са много по-добра охрана и премахването на тези разхождащи се лумпени, които всички знаем кои са. Може да видите циганите, които стоят на църквата на софийските гробища как сладко-сладко си говорят с общинска полиция, все едно са колеги. Липсва решение на проблема, затова е и флиртът с представителите на циганските банди, защото те са организатори на удобно гласуване. Те не гласуват за мен, разбира се. Но тези, за които гласуват, се боят да не си влошат отношенията с тях и си е почти сделка. Това за онова. Само че едното е печалба от гласове, а другото е загубата на гражданите от рекета и тормоза, който получават в гробищните паркове, заяви Димитър Антов.

Цялото предаване гледайте тук >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *