Димитър Антов за бюджета на София: Добър като концепции, но има проблеми при изпълнението му

Димитър Антов за бюджета на София: Добър като концепции, но има проблеми при изпълнението му

10 февруари 2019  |   0 коментара

Димитър Антов, общински съветник в СОС от ВМРО, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Предложената от Красимир Каракачанов концепция за интегриране на маргинализираните ромски групи

Димитър Антов заяви, че думите на Красимир Каракачанов са справедливи и се споделят от по-голямата част от българското общество. Хората просто не искат някой да живее на техен гръб и да плащат чужди сметки. Има и гласове на либерали и псевдодемократи, които биха казала, че документът не е справедлив, че циганите са ощетен етнос, но по-голямата част от българите не смята така.

Въпросите са много тежки и аз не мисля, че с тази концепция ще могат да се решат всички наведнъж, защото това опира до народопсихология и бит, отбеляза водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че това е етнопсихология, но етнопсихология на хора, които са се научили да оцеляват чрез хитруване. Той продължи, че в неговия бранш има и фирми на цигани, които работят добре, но що се отнася до тези, които живеят в гетата, те са се научили да хитруват, да лъжат и да живеят за сметка на българите.

Водещата припомни, че преди години в България е имало работещ модел за приобщаване на циганското население и попита защо сме го изоставили.

Общинският съветник се съгласи, но добави, че тези неща сега ако ги правим, нашите началници от Брюксел ще ни разкъсат, тези от Хелзинкския комитет ще ни разстрелят, а някои направо ще ни изядат от тези нови господари! Ако ние сме умни хора, ще кажем – господа, дайте ни възможност да решаваме проблемите си така, както са по наследство при нас, тоест няма да ги решаваме така, както в Белгия или Нова Зеландия, а ще ги решим както са при нас. Тогава елементът на принуда би бил по някакъв начин достъпен.

Аз си мисля, че в България много обществени организации, граждански движения, днес представители на ДПС казват, че с тази концепция се нарушават гражданските и конституционните права на циганското население. Признавам си, не съм съгласна, защото тази концепция всъщност се опитва да решава, а не да затруднява проблемите, коментира водещата Клара Маринова.

Димитър Антов отговори, че сегашното положение прилича на ситуация, в която на някого трябва да се направи операция иначе ще умре, но на доктора му забраняват да го пипа, защото ще му наруши тялото. Той беше категоричен, че циганското население в гетата трябва да се отучи от някои неприятни навици.

Бюджетът на Столична община за 2019 г.

Димитър Антов заяви, че бюджетът като идеи и заложени концепции е верен. Проблемът, обаче, идва след това в изпълнението, когато започват хитрувания при търговете, когато не се знае кой участва, има изпълнители, които се наемат по неясни критерии и т.н.

Давам Ви пример, има толкова много обекти в София, свързани с каменоделството. Аз съм представител на браншовата организация на каменоделците, тоест ние трябва да сме най-добрите каменоделци в България, ние сме 200 фирми, които се справяме добре с камъка. Досега нито един, който изпълнява такава обществена поръчка, не е дошъл при нас най-малкото да ни пита колко струва един такъв обект, който се изпълнява, каква е технологията на изпълнение и да ни попита дали можем да дадем работници! Как са намирани изпълнителите не знам. Доколкото знам веднъж един конкурс го беше спечелила фирма, която внася зеленчуци от Македония, обясни той.

Димитър Антов заяви, че е имало и смислени дебати, например дали да има общинска фирма за почистване. Той изрази мнение, че там, където частникът се справя добре, общината няма право да го конкурира. Тоест общината трябва да регулира частниците и да има общински фирми само там, където няма интерес от частни фирми. По отношение на чистота има голям интерес от частни фирми, но за съжаление търговете не са ясни, а след това липсва ефективен контрол.

Водещата постави въпроса за поддържането на София в зимни условия.

Събеседникът ѝ отговори, че тази зима не е била много тежка, така че не е имало екстремни ситуации. Той обясни, че по отношение на миенето на улиците е имало дебати по време на приемането на бюджета, някои негови колеги са изтъкнали, че например в Пловдив улиците се мият много по-често в сравнение със столицата. Според общинския съветник, обаче, твърде честото миене на улиците не е оправдано, защото ще се похарчат твърде много средства, които могат да бъдат насочени за други неща. Става въпрос на баланс.

По време на дебатите е бил повдигнат и въпросът за парите за спорт, тъй като София в момента е столица на спорта. Според общинския съветник, парите за спорт са малко. Отделят се пари за строеж на физкултурни салони в училище, което е добре.

От ВМРО имаме собствена идея, че би могло да се организира много по-подредено, много по-обхватно масовия спорт в кварталните площадки. Те трябва да бъдат вкарани в някакъв списък, да се знае какъв е капацитетът им, да се измисли начин да бъдат методично подобрявани и да се направи система на броене на спортуващите, завърши Димитър Антов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 7 февруари 2019 година.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *