Джамбазки ще сезира ЕК заради замърсяването на въздуха в столичния квартал „Враждебна“

21 декември 2018  |   0 коментара

Евродепутатът Ангел Джамбазки ще сезира европейския комисар по околна среда заради замърсяването на въздуха в столичния квартал „Враждебна“. Това стана ясно на поредния протест на жителите на квартала срещу влошеното качество на въздуха, който се проведе в четвъртък.

Според протестиращите, многократно са завишени стойностите на вредни вещества в атмосферния въздух. Недоволните настояват за закриване на депото за строителни материали и земни маси.

Ангел Джамбазки обясни, че на жалбите на гражданите Столичната община и Регионалната инспекция по околна среда и води отговарят уклончиво.

Това, което ще направим сега, е да напишем писмо по реда и правилника на ЕК. Обръщаме се към Европейската комисия, към комисаря по околна среда, на когото ще поставим въпроса за чистотата на въздуха във „Враждебна“. Очакваме отговор от комисаря, който ще въздейства върху Столична община, да я накара да свърши някаква работа. Санкция на този етап няма как да бъде наложена - това, което ще се случи, е да има проверка, обясни евродепутатът Ангел Джамбазки.

Той призова да се изчака отговора от ЕК, но намекна, че е възможно в бъдеще, ако проблемът продължи да съществува, да бъдат предприети остри протестни действия, включващи блокиране на основни пътни артерии.

Недоволните настояват за закриване на депото за строителни материали и земни маси и пренасочване на дейността извън жилищната част на квартала, това каза организаторът на протеста Александър Димитров – председател на Сдружението за благоустройство на квартал „Враждебна“.

Бунтът на хората е продиктуван от многократно завишените стойности на вредните вещества в атмосферния въздух, както и прахта и калта от товарните автомобили. Замърсяването е от депата за строителни материали и земни маси, намиращи се в района на кв. „Враждебна“, които се управляват от общинската фирма „Софинвест“.

Сдружението за благоустройство на квартал „Враждебна“ е изпратило петиция до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, в която се обяснява за проблема на жителите на кв. „Враждебна“ със замърсяването и се предлагат следните решения:

1. Незабавно закриване на депото за земни маси поради изчерпване на обема му и пренасочване на дейността извън жилищната част на квартала – на терен, предоставен на Столична община за същата дейност през 2008 г.

2. Ускоряване на процедурата по откриване на нови площадки за депониране на строителни отпадъци и земни маси и започване на поетапно рекултивиране на депото за строителни отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *