Джамбазки: Часовници и автомобили за стотици хиляди левове, и ние да плащаме данъците им. Това е нередно

Джамбазки: Часовници и автомобили за стотици хиляди левове, и ние да плащаме данъците им. Това е нередно

12 март 2019  |   0 коментара

Скандалът с опрощаването на над 8 милиона лева на Мюфтийството продължава да тлее и днес. Промените в Закона за вероизповеданията скараха управляващата коалиция ГЕРБ и ОП. Ето какво заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред „Общество ОРГ“.

- Г-н Джамбазки, трябваше ли според Вас да се опростят тези пари? Състоя се и среща по въпроса в МС.

- Това решение беше абсолютно скандално, защото беше очевидна сделка между ГЕРБ и ДПС. Много глупаво решение от страна на ПП „ГЕРБ“.  Такова опрощаване не може да засяга само едно вероизповедание. Ако ставаше дума за опрощаване на такъв дълг на всички вероизповедания, да кажем добре. Ще вземем политическо решение, ще им опростим дълговете. Но тук идва и другият въпрос, откъде-накъде български граждани, които не принадлежат към едно, друго, трето или пето вероизповедание изобщо, и да речем са атеисти, защо от техните данъци трябва да се плаща на такива вероизповедания, които освен всичко останало имат имоти.

В случая говорим за повече от 4000 имота които дават под наем за 30 милиона годишно, а не си плащат задълженията. Погледнете служителите на тези вероизповедания се движат с коли за по 200-300 хил. лв. То са мерцедеси, то са други луксозни автомобилни марки, в чисто нови коли като президенти. Те купуват и се движат с такива коли, а ние да им плащаме задълженията?! Недопустимо е такова нещо. Жестока политическа грешка.

- Главният секретар на мюфтийството заяви, че турският Дианет дарява по 2 милиона лева годишно на Главното мюфтийство. Как ще коментирате този факт?

- От турския Дианет не трябва да получават абсолютно нищо. Получаването на каквото и да било от турския Дианет трябва да бъде забранено. Това е скандална практика, защото турският Дианет е турска държавна институция, а ние говорим за българска държавна институция, каквато е Главното мюфтийство. Но в края на краищата аз настоявам и на мюфтийството, и на всяко едно друго вероизповедание да бъде направен един детайлен одит от НАП. Така както преследват бабите, че не вадят касови бележки от лев и петдесет, докато играят хоро, да направят и един хубав одит на всички вероизповедания. Трябва да се види колко пари получават от наеми, за какво ги харчат и изобщо къде отиват тези пари. Защото виждаме едни разхищения, едни часовници и автомобили за стотици хиляди левове, и българските данъкоплатци да плащат данъци, това е нередно.

- Въпреки всички тези неща и въпреки опростените 8 млн. задължения те казват, че няма да спрат да получават тези 2 млн. годишно от Дианета. Какво смятате, че трябва да се направи?

- Точно това, да се направи одит на тези неправителствени организации.

- Днес главният мюфтия сравни България със Сърбия и Косово, и каза, че мирът в държавата не е даденост. Тоест, той трябва да се поддържа едва ли не с финансови средства. Как ще коментирате тези думи?

- Открито и чисто нахалство. Като нахалство на човек, който се опитва да обясни как е похарчил 30 млн. лв. на година. Къде са отишли, как се похарчени, това е нещото, което искаме да знаем ние. Сравненията с Косово са нахални и глупави. Това е глупаво нахалство.

- Вие сте заместник-председател на ПП „ВМРО-БНД“, в това отношение смятате ли да предприемете някакви законодателни инициативи, които да противодействат на такива явления, освен детайлния одит на НАП, който искате да се направи спрямо вероизповеданията?

- Има законодателни инициативи, които народните ни представители правят. Те са свързани с това нито едно вероизповедание да не може да получава финансови средства от чужбина.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *