Джамбазки: Филмът на „Ал Джазира“ е агресивна пропаганда на Турция в България

24 декември 2015  |   0 коментара

Не исторически филм, а чиста пропаганда – така евродепутатът от ВМРО и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки определи документалната лента „България, моя земя”, излъчена по „Ал Джазира”.

Това заяви в сряда в предаването „Лице в лице“ по БТВ Джамбазки.

Във филма се излага тезата за геноцид срещу турците по нашите земи, започнал от Освобождението и продължаващ през Възродителния процес чак до наши дни. Филмът предизвика остра обществена реакция заради очевидно пристрастни интерпретации на историята и множество фактологически грешки. Той беше свален от сайта на „Ал-Джазира”.

Този филм, излъчен в момент, в който има посещение на неоислямиста Ахмет Давутоглу, а между Турция и ЕС се водят преговори. Това е чиста пропаганда. Анкара се опитва да промени фактите от турското робство. Това идеално съвпада с възгледите на Давутоглу за ислямските балкани. Въпросът сега е как ще реагира нашата държава, посочи Джамбазки.

По думите му Главното мюфтийство също трябва да реагира, но това няма как да се случи. Сегашният главен мюфтия беше назначен след преврат, организиран от Реджеп Ердоган, каза той.

Българските мюсюлмани са част от обществото ни. Те са добри и лоялни граждани. За съжаление това години наред не се разбира. Трябва да си зададем въпроса какво прави българската държава, за да обучава и да се грижи за тези наши съграждани, попита евродепутатът.

Турция в момента върви към нещо много по-различно от заветите на Ататюрк. Тя води агресивна външна политика. Ердоган и Давутоглу искат да променят ролята на Турция. Те не искат тя да бъде регионален играч, а да я направят глобален и да разширят границите ѝ. Това е планът на неоислямистите, категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Джамбазки коментира и горещата тема за скандалите в ДПС. Доколкото знам, Ахмед Доган не е от турски произход. Сегашното ръководство на ДПС, начело с Лютви Местан, е изцяло протурско. Те защитават интересите на Турция навсякъде, дори и в Народното събрание, каза той.

Не трябва да вярваме на думите им за либерализъм и европейски ценности. Анкара има три ръце в България в момента. Едната е ДПС, другата е партията на Корман Исмаилов и третата е Главното мюфтийство, каза още Джамбазки.

Филмът на „Ал Джазира" е част от турската пропаганда, която се опитва да разшири влиянието на Турция в България - първоначално политически, а после и териториално. Анкара иска да разшири границите си. Ясно е, че Ирак и Сирия няма да останат в сегашните си граници и Турция се стреми да завземе територии. После наред ще дойде и България, пророкува той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *